Koliko nas košta ukoliko ne koristimo CRM program?

Možda je na prvi pogled gornje pitanje malo provokativno, no pokušajmo napraviti kratku analizu predanosti uporabe CRM  i paušalni izračun ROI. Segment prodaje zaslužuje mnogo pažnje, jer bez uspješne prodaje u poduzećima naćemo stići daleko. Pogledajmo praktične primjere:

  1. Recimo da svaki dan u prodaji, kroz dobru organizaciju klijenata i za njih potrebnih aktivnosti i pravovremenih automatiziranih podsjetnika, ukupno dnevno uštedimo npr. 30 minuta, onda važi sljedeća računica (na bazi mjeseca):

->30 min * 20 radnih dana = 10 ušteđenih radnih sati. Ako je bruto plaća komercijalista npr. 1500,00 € (160 radnih sati), onda je procjena „uštede“ 100,00 €/mjesečno. Ušteda je zapravo u novcu ili vremenu  kojeg možemo iskoristiti za nešto drugo i tako povećati produktivnost.  No ako zbog navedenih razloga i smanjenoga broja nepotrebnih međusobnih koordinacija i sastanaka  pomnožimo broj s npr. 5 radnika ušteda je 500,00€.

  1. U našem istraživanju na Sajam Dom 2013 saznali smo da se i do 45% upita u prodajnom lijevku izgubi. Recimo da tjedno realizirate 5 ponuda i da je jedna ponuda npr. u prosjeku 300,00 €. Ukupno je mjesečna realizacija 6.000,00 €. Da uporabom namjenskog CRM programa podignete učinkovitost samo za 5 % u ovom slučaju moći ćete  povečati prihode za 300,00 €/mjesečno! Ukoliko sustavno zavodite poslovne prilike (upiti, vaše zainteresirane posjetitelje s internet stranice, usmeno i pisano izdane ponude) praksa pokazuje da možete povećati prodaju i do 30%. No, znate i sami, mnogo je čimbenika koji na to utječu, ali prodaja je mjerljiva i možemo brzo vidjeti učinak u poslovanju. Ovo je hipotetični izračun, a vi možete vaše procijene računati na vašem primjeru.
  1. Za zaštitu, arhiviranje i kolokaciju podataka prema nekim analizama manja i osrednje velika poduzeća izdvajaju najmanje 3 sata tjedno, što je 12 sata mjesečno. Neka npr. iznosi bruto plaća IT radnika za 160 radnih sati 1500,00€ dolazite do mjesečne „uštede“  od 112,5€. Ne zaboravite da u većim poduzećima IT djelatnicima ostane vremena za druge stvari, npr. razvoj u produkte i unaprjeđenja poslovnih procesa, strategije i informatizacije neophodne za rast i sl.
  2. Velike troškove mogu prouzrokovati i eventualni ispadi iz poslovanja, npr. gubljenje poslovnih podataka zbog potresa, požara, npr. usluge vraćanja podataka i sl. Usluge povratka podataka mogu biti i po više 1000,00€, da o ispadima poslovanja ne govorimo. Kod kvalitetnih ponuditelja, koji koriste tehnologiju u oblaku i brinu o visokoj razini sigurnosti gore navedeno ne može se desiti.

Da ne gledamo sve kroz utrošen novac, najčešće su razlozi u boljem pregledu poslovanja, boljoj komunikaciji prodajnog i projektnog tima, boljim odlukama i zadovoljstvu vašeg konačnog kupca koji ostaje lojalan. Sada je vrijeme za pitanje. Da li je za svrhe unaprjeđenja pomoću CRM, npr. za tim od 5 ljudi, iznos od  125,00€ (945,00HK) puno novca?. U današnjoj financijskoj situaciji bi svatko instinktivno odgovorio DA, no zapitajmo se radije „koliko novca ustvari gubimo“ ako CRM ne koristimo? Pozivamo vas da isprobate Intrix, CRM po vašoj mjeri. Za besplatno testiranje kliknite ovdje.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.