ERP ili CRM? Što treba mojoj tvrtki?

Svaki poduzetnik se na svom poslovnom putu susreće s ERP sustavom kao i CRM sustavom. Kod oba se isprepliću (potencijalne) kupci, ponude, narudžbe, radni nalozi itd. i u određenom trenutku postavlja se pitanje koji između dviju zaista trebamo.

ERP sustav je temelj poslovanja tvrtke

ERP poslovni ili računovodstveni sustav je po pravilu temelj poslovanja svake tvrtke. Financije i s tim povezane ponude, računi, zalihe, putni nalozi, itd. su naime značajne komponente poslovanja, zato i u tvrtki Intera poduzetnicima prvo savjetujemo uvođenje ERP-a ili računovodstvenog sustav, na kojem će temeljiti poslovanje. I u slučaju da tvrtka odluči zamijeniti svoj ERP sustav, savjetujemo da najprije uvedu novi ERP sustav, i tek zatim CRM sustav s mogućim povezivanjem i integracijom s ERP sustavom.

U regiji se najčešće susrećemo sa sljedećim ERP sustavima: Datalab Pantheon, SAOP iCenter, AccountingBox, Navision, Perftech Largo, Vasco, Minimax i SAP. Manja poduzeća i poduzetnici često si pomažu i s tablicama, no puno koristi, uštede vremena i bolju organiziranost mogu doprinijeti već i jednostavniji računovodstveni sustavi.

ERP i CRM u jednom sustavu?

Na tržištu možemo pronaći ERP sustave, koji također nude osnovni modul za CRM. Ti sustavi obično omogućuju samo jednostavne funkcionalnosti CRM-a, što uglavnom nije dovoljno (jer nikako ne nude koristi i pregleda u aktivnosti, kao što ih omogućuju klasični CRM sustavi), ali si s njima možete pomoći u određenoj mjeri. Tako prije ili kasnije, dolazimo do toga da su u poslovanju potrebna najmanje dva sustava – ERP i CRM, koji su, u idealnom slučaju, međusobno povezani.

Koristi sinkronizacije ERP i CRM

Veza između dva sustava nije nužno potrebna, ali donosi mnogo prednosti. Ovdje govorimo uglavnom o dvostrukim unosima, kojih u slučaju veze između dva sustava nema. U praksi naime potencijalni kupac prvo se nalazi u CRM sustavu, gdje ga tijekom prodajnog procesa vodimo kroz ponudu do narudžbe. Često već u fazi pripreme ponude informacije o klijentima također su potrebne i u ERP sustavu. Ako veze između ERP i CRM sustava nema, u ovom slučaju potrebno je ručno unošenje podataka, što može dugo trajati. U slučaju povezanosti između sustava, takav se prijenos automatski događa. Sve ostale pogodnosti i primjeri povezivanja opisali smo u članku Integracija sustava Intrix CRM i ERP.

Koje područja obuhvaća ERP?

Kao što smo već spomenuli na početku, ERP poslovni sustav pokriva osnovna područja poslovanja tvrtke i ovisi o tome da li tvrtka nudi proizvode ili neku uslugu. ERP sustavi omogućuju upravljanje cjelokupnog lanca proizvodnje od kupnje, popunjenosti proizvodnje, financijskih aspekata poslovanja, zaliha, radnih i putničkih naloga, izdavanja faktura, fiskalne blagajne, obračuna plaća, PDV-a itd. Također je vrlo važno da ERP sustavi budu u skladu sa zakonodavstvom na tržištu na kojem tvrtka posluje.

Koja područja obuhvata CRM?

Potencijalni klijenti obično nisu dio ERP sustava, već CRM sustava, koji se uglavnom fokusira na (potencijalne) klijente.

Na jednom mjestu, CRM čuva organiziranu bazu podataka o potencijalnim i postojećim kupcima, upitima ili prodajnim prilikama, aktivnosti s klijentima, organiziranih na kalendarima zaposlenika i uredan servisno-reklamacijski dio za najbolji servis i nakon uspješnog završetka prodaje.

CRM sustav tako obuhvaća područja stjecanja poslova, organizaciju prodaje ili internih aktivnosti (sastanci, zadaci) i servisno-reklamacijski dio poslovanja tvrtke. 

ERP, CRM ili oboje?

Odgovor nije potpuno jednoznačan. Za tvrtke koje upravljaju svojim financijama preko tablica i ostalih dokumenata za početak svakako bih savjetovao poslovni ERP sustav. Na taj ćete način imati financije sređene u centralnom sustavu, a time pregled o prodaji, ponudama, izdatih i dobivenih faktura itd. Za većinu tvrtki, one s 5 i više zaposlenih (od čega su najmanje 2 u prodaji) uz ERP sustav svakako preporučujemo da koristite i CRM sustav. Vjerojatno taj u vašem slučaju još neće biti povezan s ERP sustavom, a možda to u toj fazi poslovanja to nije ni toliko potrebno.

U trećoj grupi tvrtki najvjerojatnije želite postaviti 360° pogled na klijente u pravom smislu te riječi. U ovom slučaju, CRM sustav će morati biti tijesno integriran s ERP sustavom. Tako CRM sustav će omogućiti potpuni uvid u sve prodajne aktivnosti s (potencijalnim) klijentima, kao i narudžbe, financijsko stanje kupaca, prošlim fakturama te drugim relevantnim informacijama o klijentima. Sve to će također biti dostupno na mobilnim uređajima, bilo gdje i bilo kada.

|
5/5 - (1 vote)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.