Što morate znati da CRM ne bude suvišan program?

O prednostima koje omogućava CRM već znamo puno. Iskustvo govori da neka poduzeća, zbog izuzetno dobrih argumenata i želje po optimalizaciji poslovnih procesa, relativno brzo omoguće financijska sredstva za program CRM.  Komplicira se kod uporabe: neki prestanu koristiti CRM sustav, jer im on ne donosi očekivanu dobit. Razlog za to se vrlo često i prije svega nalazi u korisnicima koji nisu prepoznali njegove prednosti. To je također pokazalo istraživanje: čak 87% njih je kao razlog navelo nemogućnost prilagođavanja promjenama koje takav sustav donosi (https://hbr.org).

Novosti donose nove mogućnosti

Vremena se mijenjaju i većina uposlenika je danas svijesna da su promjene i novine neizbježne.  Tako je i s uvođenjem novih sustava – programa CRM. Vodeći kadar u poduzeću su istovremeno mentori koji sa svojim znanjem predstavljaju uzor i pomoć svim korisnicima.  Tijekom uvođenja i uporabe sustava CRM, u svakom trenutku moramo biti svjesni dvaju prednosti i sve aktivnosti treba voditi u sljedećem pravcu:

CRM sustav će olakšati rad našoj ekipi za prodaju i cijelom poslovanju a posebice prodaji.

v_pisarni2

Što je potrebno da bi program zaživio u praksi i da on odista bude pomoć za dostizanje tih postavljenih ciljeva?

  • Prilagodite program svojim potrebama

Ne opterećujte uposlenike s nepotrebnim poljima – stvarima. Uključite funkcionalnost koja vam je neophodna za rad. Definirajte strategiju prodaje i sve ono što želite da vam CRM sustav omogući.

  •  Povezivanje različitih odjeljenja

Za uvođenje CRM sustava je od ključne važnosti prisustvo svih onih koji će ga koristiti – prodaja, marketing, odjeljenje za odnose s klijentima i druga odjeljenja. To ne smije biti isključivo odabir i odluka IT odjeljenja, kao što je to uobičajeno prilikom uvođenja novog programa.  Uloga IT odjeljenja je tražiti mogućnosti povezivanja s drugim različitim programima, olakšati i ubrzati rad, itd.

  •  Edukacija korisnika.

CRM program mora biti prvenstveno jednostavan za korisnike. U slučaju nejasnosti i teškoća uposlenici moraju imati stalno na raspolaganju skrbnika, odnosno odgovarajuću službu pomoći. Korisnici sustava Intrix CRM svoje upite, probleme itd, koje sami ne znaju riješiti, odnosno za njih ne nalaze odgovore na internet stranici, u svakom trenutku mogu nasloviti na službu za pomoć i podršku.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.