Ovisnosti kod projektnih zadataka

idea Saznat ćete u ovom članku

Kako funkcioniraju ovisnosti u Intrixu i kako ih najbolje možete koristiti za upravljanje projektima.

Razumijevanje ovisnosti zadataka u projektu

Razumijevanje i prepoznavanje odnosa između ovisnosti važan je dio opisa posla voditelja projekta. Kod upravljanja projektima postoje četiri vrste ovisnosti o zadacima.

Finish to Start (FtS) ili kraj-početak: Ovo je najčešća ovisnost. Zadatak B ne može započeti dok se zadatak A ne završi. Na primjer, pizzu morate pripremiti prije nego što je stavite u pećnicu.

Finish to start

 

Start to Start (StS) ili početak – početak: Zadatak B ne može se započeti prije nego što započne zadatak A. To su zadaci koji se moraju izvoditi paralelno. Kada se asfalt izlije na cestu, mora se odmah poravnati jer se brzo suši. Stoga je potrebno zajedno krenuti u poslove asfaltiranja i ravnanja ceste.

Start to start

Finish to Finish (FtF) ili kraj – kraj: Zadatak A može završiti samo kada završi zadatak B. U razvoju softvera, tim za osiguranje kvalitete pronalazi i prijavljuje nedostatke (zadatak A), a inženjerski tim ih popravlja (zadatak B). U ovom slučaju, testiranje je dovršeno tek kada se dovrše ispravci grešaka.

Finish to finish

Start to Finish (StF) ili početak – završetak: Zadatak B mora započeti kako bi se Zadatak A završio. Razmislite o poziciji zaštitara. Noćna smjena neće biti razriješena sve dok jutarnja smjena ne preuzme dužnost.

Start to finish

Ali oprez! Gantogram će vam neke promjene onemogućiti. Zamislite da imate 2 zadatka povezana ovisnošću, zadatak A i zadatak B. Zadatak B ovisi o završetku zadatka A. U slučaju da poželite zakazati zadatak B prije zadatka A to neće biti moguće jer početak zadatka B je uvjetovan završetkom/početkom zadatka A. Kod ovakvih situacija potrebno je ukloniti ovisnost, ponovno rasporediti zadatke i postaviti novu vrstu ovisnosti.

Kada želite ponovno rasporediti cijeli skup ovisnih zadataka bez promjene njihovog redoslijeda ili ovisnosti, cijeli skup s zakazanim ovisnostima bit će ponovno raspoređen.

Želimo Vam uspješno vođenje Vaših projekata.

Jesmo li odgovorili na vaše pitanje?

thumbs-up Da, hvala!
thumbs-down Ne baš.

Što možemo učiniti, da iskustvo bude bolje?

Hvala vam na povratnim informacijama.