Agilnost i upotreba kanban metode u projektnom vođenju

Područje informacijske tehnologije razvija se nevjerojatnom brzinom, što se odražava u našem svakodnevnom životu: dolaze nove serije telefona, video igara, filmova, tableta, računala, robotskih usisavača, pametnih hladnjaka, automobila … Znači, bez informacijske tehnologije više ne možemo! Ali kako (projektni) rad funkcionira za ljude koji su zaslužni za ovaj nevjerojatan napredak?

Tradicionalno vs. agilno projektno vođenje

Tradicionalno upravljanje projektima razvilo se u moderniji, agilniji pristup. Ako se tradicionalno temelji na strogim metodologijama, praćenju, izvješćivanju, hijerarhiji, delegiranju i birokraciji, agilni način usmjeren je na:

  • veće povjerenje u članove tima i njihove kompetencije,
  • suradnji s klijentima,
  • rezultate i prihvaćanje promjena.

Brzo rastuće radno okruženje naime zahtijeva stalnu inovaciju i formiranje manjih timova s većom fleksibilnošću, učinkovitošću i bržim donošenjem odluka na dnevnoj bazi.

U agilnom pristupu od članova projektnog tima očekuje se:

  • stalni razvoj i nadogradnja znanja, talenata i sposobnosti,
  • samoorganiziranje i
  • sposobnost razvoja proizvoda bez vanjske pomoći.

Ključni zadatak voditelja projekta je unaprjeđenje radnog okruženja, čime se povećava otvorenost za povratne informacije svog tima. Tim i komunikacija s timom ključni su za uspjeh agilnog pristupa.

Isprobajte koji će vam pristup u praksi dati bolje rezultate. Za neke, to će i dalje biti tradicionalni način, za druge, kombinacija jednog i drugog, a za one kojima je potreban konstantni razvoj, to će biti najvjerojatnije agilni pristup.

Intrix je pogodan za sve načine upravljanja projekatima. S obzirom da se u ovom članku najviše pažnje posvećuje agilnom načinu, predstaviti ćemo metodu kanban, koju sve više agilnih timova koriste u svom radu. Kanban je također dio Intrix sustava.

Kanban metoda ili vizualizacija zadataka

KANBAN je sustav rasporeda za lean proizvodnju i proizvodnju na vrijeme. Taiichi Ohno, industrijski inženjer u Toyoti, razvio je kanban kako bi poboljšao učinkovitost proizvodnje. Kanban je jedna od metoda za postizanje just-in-time (JIT) proizvodnje. Sustav je ime dobio po karticama koje prate proizvodnju u tvornici. Za mnoge u automobilskom sektoru kanban je poznat kao “Toyotin sustav natpisnih pločica”

Radi se o vizualnom sustavu postavljanja zadataka na tabli, praćenja rezultata i koordiniranog rada svih uključenih. Prema kanban metodi, svi članovi tima mogu vidjeti sve zadatke, njihov tijek i završetak. Kanban metoda se zbog dobre preglednosti može koristiti u svim područjima života: u kućnim poslovima, u hobijima, u školi ili na poslu.

Listići na ekranu sve govore

Nekad smo stavljali listiće na table ili hladnjak, što nas je podsjećalo na naše zadatke. “Lijepljenje i premještanje listića” prema kanban metodi također je moguće u programu Intrix za upravljanje projektima. Svoje “listiće” sa zadacima moći ćete premještati u programu iz jedne faze u drugu, kako bi pratili njihov status.

Primjer: zadatak koji želite obaviti napišete na “listić” i stavite ga na lijevu stranu ekrana. Kada je zadatak u procesu rada, premjestite ga u središte i kada je završen, pomaknete “listić” na desnu stranu ekrana.

Tako ćete vrlo brzo dobiti informacije o stanju projekta, zato nema potrebe za pripremom različitih izvješća

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.