Agilnost i upotreba kanban metode u projektnom vođenju

Područje informacijske tehnologije razvija se nevjerojatnom brzinom, što se odražava u našem svakodnevnom životu: dolaze nove serije telefona, video igara, filmova, tableta, računala, robotskih usisavaća, pametnih hladnjaka, automobila … Znači, bez informacijske tehnologije više ne možemo! Ali kako se kod ljudi koji su odgovorni za ovaj napredak – (projektni) rad?

Tradicionalno vs. agilno projektno vođenje

Tradicionalno upravljanje projektima razvilo se u moderniji, agilniji pristup. Ako se tradicionalno temelji na strogim metodologijama, praćenju, izvješćivanju, hijerarhiji, delegiranju i birokraciji, agilni način usmjeren je na:

  • veće povjerenje u članove tima i njihove kompetencije,
  • suradnji s klijentima,
  • rezultate i odazivanje na promjene.

Brzo razvijajuće radno okruženje naime zahtijeva stalnu inovaciju i formiranje manjih timova s većom fleksibilnošću, učinkovitošću i bržim donošenjem odluka na dnevnoj bazi.

U agilnom pristupu od članova projektnog tima očekuje se:

  • stalni razvoj i nadogradnja znanja, talenata i sposobnosti,
  • samoorganiziranje i
  • sposobnost razvoja proizvoda bez vanjske pomoći.

Ključni zadatak voditelja projekta je poboljšanje radnog okruženja, čime se povećava otvorenost za povratne informacije svog tima. Tim i komunikacija s timom ključni su za uspjeh agilnog pristupa.

Isprobajte koji će vam pristup u praksi dati bolje rezultate. Za neke, to će i dalje biti tradicionalni način, za druge kombinacija jednog i drugog, a za one kojima je potreban konstantni razvoj, će to biti najvjerojatnije agilni pristup.

Intrix je pogodan za sve načine vođenja projekata Intrix sustav je pogodan za sve načine vođenja projekata. S obzirom da se u ovom članku najviše pažnje posvećuje agilnom načinu, kasnije ćemo predstaviti metodu kanban, koju u svom radu sve više koriste agilni projektni timovi. Kanban je također dio Intrix sustava.

Kanban metoda ili vizualizacija zadataka

Radi se o vizualnom sustavu postavljanja zadataka na tabli, praćenja rezultata i koordiniranog rada svih uključenih. Prema kanban metodi, svi članovi tima mogu vidjeti sve zadatke, njihov tijek i završetak. Kanban metoda se zbog dobre preglednosti može koristiti u svim područjima života: u kućnim poslovima, u hobijima, u školi ili na poslu.

Listići na ekranu sve govore

Nekad smo stavljali listiće na table ili hladnjak, što nas je podsjećalo na naše zadatke. “Lijepljenje i premještanje listića” prema kanban metodi također je moguće u programu Intrix za upravljanje projektima. Svoje “listiće” sa zadacima moći ćete premještati u programu iz jedne faze u drugu, kako bi pratili njihov status.

Primjer: zadatak koji želite obaviti napišete na “listić” i stavite ga na lijevu stranu ekrana. Kada je zadatak u procesu rada, premjestite ga u središte i kada je završen, pomaknete “listić” na desnu stranu ekrana.

Tako ćete vrlo brzo dobiti informacije o stanju projekta, zato nema potrebe za pripremom različitih izvješća.

|

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kako prodati učinkovitije?

CRM PRIRUČNIK

74% tvrtki koje koriste CRM tvrde da imaju bolje odnose s klijentima. - provjerite Markove savjete za bolje prodajne rezultate u našem e-priručniku.