Ovisnosti kod projektnih zadataka

Zamislite da gradite kuću. Prvo morate postaviti zidove prije nego što ih možete obojiti. Bojanje zidova vam dakle ovisi o konstrukciji zidova.

Projekti se, baš kao i događaji u svakodnevnom životu, ne odvijaju u vakuumu i imaju svoj skup projektnih ovisnosti i ograničenja, bez obzira na industriju. Gotovo je nemoguće pronaći projektni zadatak bez ovisnosti jer su zadaci međusobno povezani.

Mnogi menadžeri vjeruju da je prepoznavanje i rješavanje ovisnosti jedan od najvažnijih zadataka kod upravljanja projektima.

U ovom ćemo članku pobliže pogledati značenje ovisnosti, vidjeti kako se odnose na ograničenja, predstaviti različite vrste ovisnosti i pogledati proces za učinkovito upravljanje ovisnostima projekta.

Što je ovisnost kod upravljanja projektima?

Ovisnost označava odnos gdje se nešto uvjetuje nešto drugo. U svakodnevnom životu bebe ovise o roditeljima, biljke o sunčevoj svjetlosti, a ribe o vodi.

U slučaju upravljanja projektima, ovisnost je odnos između dva zadatka, gdje jedan zadatak ovisi o dovršetku drugog ili obrnuto.

Primjeri ovisnosti kod upravljanja projektima:

  • Izjave tvrtke za odnose s javnošću podliježu odobrenju glavnog izvršnog direktora
  • Naknada troškova podliježe podnošenju troškovnika
  • Ispravljanje pogreške ovisi o utvrđivanju njezinog temeljnog uzroka 

Za voditelja projekta važno je pratiti sve ovisnosti projekta i o njima komunicirati sa svim sudionicima unutar projekta. Na taj način svatko zna kada treba započeti svoj dio projekta.

Uvjeti povezani s ovisnošću

Ovisnosti kod upravljanju projektima odnose se na upravljanje i raspoređivanje projektnih zadataka, uzimajući u obzir njihove redoslijede i zahtjeve. Ako zadatak B zahtijeva dovršenje zadatka A, tada ćemo reći da je zadatak B ovisan o zadatku A. To trenutno može zvučati jednostavno, ali sa složenim projektima s više međusobno ovisnih zadataka, stvari mogu brzo postati neuredne.
Evo nekoliko važnih pojmova koji se odnose na ovisnosti kod upravljanja projektima.

Ograničenja

Kod upravljanja projektima, ovisnosti i ograničenja idu ruku pod ruku. Ograničenja projekta su ograničenja ili granice kojih se menadžer mora pridržavati tijekom izvođenja projekta. Tri glavna ograničenja svakog projekta su trošak, vrijeme i opseg projekta.

Ponekad se ovisnosti u projektima događaju zbog određenih ograničenja u projektu. Na primjer, ako si vaš tim može priuštiti samo jednog programera za softver, zadaci za koje trebate programera ovisit će jedan o drugome.

Kritični put

Lanac tekućih aktivnosti koje vode do završetka projekta kritični je put projekta. Ako bilo koji zadatak na kritičnom putu kasni, cijeli će projekt kasniti za isto to vrijeme, osim ako se neki drugi kritični zadatak ne dovrši prije vremena kako bi se to nadoknadilo.

Dobar voditelj projekta je netko tko može pratiti sva ograničenja i ovisnosti te preraspodijeliti resurse na način koji osigurava konačnu kvalitetu projekta.

Vrste ovisnosti kod upravljanja projektima

Ovisnosti mogu biti različitih vrsta jer na njih mogu utjecati unutarnji i vanjski čimbenici. Ovdje su neke od glavnih kategorija ovisnosti o projektu.

1. Logičke ovisnosti

To su tzv uzročne ovisnosti. Ovakve ovisnosti su sastavni dio projekta i ne mogu se izbjeći. Zadaci označeni kao logička ovisnost obično koriste završetak prethodnih zadataka kao početnu točku, tako da ih ne možete pokretati paralelno.

Baš kao i pečenje kolača – ne možete započeti proces ako nemate sve sastojke koji su vam potrebni.

2. Ovisnosti o resursima

Ova ovisnost dolazi od ograničenja projekta jer se bavi dostupnošću zajedničkih resursa. Ako dva zadatka zahtijevaju isti resurs za dovršetak, tada će jedan ovisiti o dovršetku drugog.

3. Prioritetne ovisnosti

Prioritetne ovisnosti su ovisnosti vođene najboljom praksom ili pogodnošću. Obično se uvode u projekte kako bi se usredotočili na kvalitetu rezultata.

Graditelji vole namakati temelje krova najmanje 5 do 7 dana prije polaganja crijepa. Kada mogu nastaviti, čine to odmah bez gnjavaže s ” namakanjem”.

4. Vanjske ovisnosti

Koliko god planirali, određene stvari su jednostavno izvan vaše kontrole. Neki zadaci ovise o vanjskim čimbenicima i voditelji projekta ne mogu učiniti ništa što bi utjecalo na napredak njihovog projekta. Preporučljivo je imati rezervni plan za rješavanje ovih ovisnosti.

Može doći do kašnjenja dobavljača ili drugih nepredviđenih okolnosti koje mogu utjecati na vaš napredak. Dobar voditelj projekta uvijek napravi neke planove za nepredviđene situacije kako bi sve teklo glatko, čak i u slučaju poteškoća.

Razumijevanje ovisnosti zadataka u projektu

Razumijevanje i prepoznavanje odnosa između ovisnosti važan je dio opisa posla voditelja projekta. Kod upravljanja projektima postoje četiri vrste ovisnosti među zadacima.

Finish to Start (FtS) ili kraj-početak: Ovo je najčešća ovisnost. Zadatak B ne može započeti dok se zadatak A ne završi.

Na primjer, pizzu morate pripremiti prije nego što je stavite u pećnicu.

Finish to start

Start to Start (StS) ili početak – početak: Zadatak B ne može se započeti prije nego što započne zadatak A. To su zadaci koji se moraju izvoditi paralelno.

Kada se asfalt izlije na cestu, mora se odmah poravnati jer se brzo suši. Stoga je potrebno simultano krenuti u poslove asfaltiranja i ravnanja ceste.

Start to start

Finish to Finish (FtF) ili kraj – kraj: Zadatak A može završiti samo kada završi zadatak B.

U razvoju softvera, tim za osiguravanje kvalitete pronalazi i prijavljuje nedostatke (zadatak A), a inženjerski tim ih popravlja (zadatak B). U ovom slučaju, testiranje je dovršeno tek kada se dovrše ispravci grešaka.

Finish to finish

Start to Finish (StF) ili početak – kraj: Zadatak B mora započeti kako bi se Zadatak A završio.

Razmislite o poziciji zaštitara. Noćna straža neće biti razriješena sve dok jutarnja straža ne preuzme dužnost.

Start to finish

Ali oprez! Gantogram će vam neke promjene onemogućiti. Zamislite da imate 2 zadatka povezana ovisnošću, zadatak A i zadatak B. Zadatak B ovisi o završetku zadatka A. U slučaju da poželite zakazati zadatak B prije zadatka A to neće biti moguće jer početak zadatka B je uvjetovan završetkom/početkom zadatka A. Kod ovakvih situacija potrebno je ukloniti ovisnost, ponovno rasporediti zadatke i postaviti novu vrstu ovisnosti.

Kada želite ponovno rasporediti cijeli skup ovisnih zadataka bez promjene njihovog redoslijeda ili ovisnosti, cijeli skup s zakazanim ovisnostima bit će ponovno raspoređen.

Želimo Vam uspješno vođenje Vaših projekata.

|
5/5 - (1 vote)