Gantogram

idea Saznat ćete u ovom članku

Gantogram je izvrstan alat za vizualno praćenje napretka zadataka i projekata u stvarnom vremenu.

Projekti u Intrixu

Projektima u Intrixu pristupa se preko kartice “Projekti“, gdje se prvo prikazuje popis svih projekata. Klikom na ikonu plave olovke možemo bez otvaranja kartice projekta brzo urediti pojedina polja kao što su naziv, tvrtka, početak i kraj projekta, voditelj projekta, status i stanje.

Prikaz gantograma

Popis projekata može se promijeniti u vizualni prikaz klikom na gumb “Gantogram” koji se nalazi desno od gumba “Popis“.

Na taj način možemo vidjeti sve naše projekte u vizualnom prikazu – početak i završetak, tko su voditelji projekta i kakav je tijek pojedinog projekta. Vidimo i vremensku traku koja se lako može prilagoditi plavim klizačem prema različitim razdobljima (tjedan/dan, mjesec/dan, godina/mjesec i godina).

Gantogram na svakom projektu

Gantogram se također automatski prikazuje u pretpregledu svakog projekta na podkartici “Gantogram”.

Također možemo povećati ili smanjiti tablicu u gantogramu po želji. To činimo jednostavnim povlačenjem razdjelnika između gantograma i stupaca lijevo ili desno.

Filtri gantograma

Filtrima unutar gantograma možete pristupiti klikom na gumb “Filtriraj” na lijevoj strani.

Uz pomoć filtera možemo prikazati samo projekte koji su nam trenutno zanimljivi, filtrirani prema određenoj tvrtki, voditelju projekta, projektnom timu.

Kao i kod svih drugih popisa i kartica, također možete spremiti prikaz s filtrom i postaviti ga kao zadani.

Kako dodati nove zapise u gantogram?

Unutar prikaza gantograma možemo dodati novi projekt, zadatak i podzadatak.

1. Novi projekt

Klikom na zeleni znak “+” na vrhu, možete dodati novi projekt izravno unutar gantograma.

2. Novi zadatak

Klikom na zeleni znak “+” paralelno uz naziv projekta možemo dodati novi zadatak koji će biti povezan s ovim projektom.

3. Novi podzadatak

Klikom na zeleni gumb znak “+” paralelno uz zadatak možemo dodati podzadatak.

Brzo premjestite zadatke i podzadatke na gantogramu

Značajka “povuci i ispusti” (drag and drop) na gantogramu omogućuje vam premještanje zadataka ili podzadataka na drugi datum jednostavnim povlačenjem.

Faze na gantogramu

U vašem CRM i sustavu za upravljanje projektima možete definirati pojedine faze projekta, što će vam pomoći da imate još bolji pregled nad projektnim zadacima.

Prije svega, potrebno je definirati faze za predmetni projekt. To činimo tako da uredimo željeni projekt i u polju “Faze” kliknemo na opciju “DODAJ NOVU“.

Otvara nam se novi prozor u kojem definiramo naslov, je li faza aktivna ili ne, te određujemo boju. Nakon uređivanja nove faze, spremite je klikom na gumb “Dodaj“. Ako želimo dodati više faza, možemo kliknuti gumb “Spremi i dodaj“, što znači da ćemo moći nastaviti s dodavanjem nove faze bez vraćanja na uređivanje.

Nakon dodavanja svih željenih faza u projekt, spremite ga klikom na gumb “Spremi“.

Nakon što smo dodali faze možemo za sve zadatke u ovom projektu definirati pojedinačnu fazu (samo one koje smo prethodno kreirali u projektu). Faza se također može dodati putem zadatka, ali mora biti povezana s projektom kako bi se projektu mogla dodati i nova faza.

Faza će se pojaviti na gantogramu kada je barem jedan zadatak definiran za tu pojedinačnu fazu. Na gantogramu možemo jednostavno ispraviti boju faze ili npr. promijeniti fazu zadatka. To činimo dvostrukim klikom na fazu ili zadatak.

Promjena statusa projekta

Također možete ručno promijeniti status projekta na vremenskoj traci povlačenjem “kućice” lijevo ili desno na projektu. Isto vrijedi za zadatke i podzadatke.

Detaljima projekta, zadatka i podzadatka može se pristupiti putem gantograma klikom na karticu projekta, zadatka ili podzadatka na vremenskoj traci. Prikažu se osnovne informacije zapisa, kao i mogućnost dodavanja novog zadatka, sastanka ili utrošenog vremena kroz “brze akcije“.

Vrste ovisnosti

Razumijevanje i prepoznavanje odnosa između ovisnosti važan je dio opisa posla voditelja projekta. U upravljanju projektima postoje četiri vrste ovisnosti o zadacima. Postoje četiri vrste ovisnosti kod vođenja projekata.

1. Kraj – početak

2. Početak – početak

3. Kraj – kraj

4. Početak – kraj

Više o pojedinim ovisnostima možete pročitati u našem članku o ovisnostima na gantogramu klikom na ovu poveznicu: https://www.intrixcrm.com/podrska/ovisnosti-kod-projektnih-zadataka.

Zadaci se mogu jednostavno povezati tako da postanu ovisni jedni o drugima (npr. određeni zadatak ne može započeti dok prvi ne završi). Ovisnosti između zadataka utvrđuju se zumiranjem zadatka na vremenskoj traci (pojavljuju se dvije bijele točke) i zatim povezivanjem točke na jednom zadatku s točkom na drugom zadatku.

Na temelju strelice koja se stvara između zadataka vidimo da su dva zadatka međusobno ovisna. Ovisnosti između zadataka također se mogu vidjeti klikom na zadatak unutar gantograma ili odlaskom na pregled ili prikaz za uređivanje zapisa.

Ovisnosti između zadataka mogu se isključiti jednostavnim klikom na “X” u polju “Ovisnosti” kod uređivanja zadataka (primjer na gornjoj slici).

Ako se nalazimo na gantogramu, možemo ukloniti ovisnost duplim klikom na strelicu između dva zadatka.

Kako vidimo završetak projekta/zadatka na gantogramu?

Ako je projekt ili zadatak dovršen, to možemo vidjeti u stupcu “Napredak” u gantogramu. Ako je u stupcu upisano 100%, to znači da je projekt ili zadatak već završen. Završetak je također označen kućicom na vremenskoj crti, koja je pomaknuta na sami kraj projekta.

Pregled kašnjenja projekta

Unutar gantograma, u stupcu “Kraj“, možemo vidjeti zadatke s kojima kasnimo za svaki projekt.

Također smo već stvorili zadani prikaz “Projekti koji su zakasnili”, gdje možete vidjeti sve projekte za kojima kasnite sa zadacima na gantogramu.

Jesmo li odgovorili na vaše pitanje?

thumbs-up Da, hvala!
thumbs-down Ne baš.

Što možemo učiniti, da iskustvo bude bolje?

Hvala vam na povratnim informacijama.