Trendovi marketinga i prodaje u 2023. – 2. dio

U drugom dijelu našeg teksta o marketinškim i prodajnim trendovima detaljnije istražujemo trendove društvenih mreža, uloge pojedinih poslovnih odjela u prodaji i naravno, najveću ovogodišnju tehnološku inovaciju – Umjetnu inteligenciju.

Ako već niste, pozivamo vas da prvo pročitate naš članak “Trendovi marketinga i prodaje u 2023. – 1. dio“, u kojem smo saznali kako kvalitetan odnos s kupcima dolazi do izražaja, kako možete unaprijediti svoje poslovanje uz pomoć automatizacije prodaje i kako učinkovito pratiti trend prodaje vrijednosti umjesto prodaje proizvoda ili usluge.

Prisutnost na društvenim mrežama biti će neophodna

Budući da je gotovo polovica svjetske populacije aktivna na društvenim mrežama, korištenje snažnih prodajnih taktika poput prodaje na društvenim mrežama važnije je nego ikad. Ovaj oblik moderne prodaje – poznat i kao virtualna prodaja ili digitalna prodaja – neophodan je za voditelje prodaje koji žele poboljšati način na koji prezentiraju svoju ponudu, povećati doseg i prihod.

Ovaj tip prodaje nije namijenjen direktnoj prodaji, već je usmjeren na pružanje vrijednosti potencijalnim kupcima, utjecajnim osobama i kupcima na pravom mjestu, u pravo vrijeme kroz osobne odnose.

Ukratko, digitalna prodaja je korištenje društvenih mreža kao što su Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn za:

  • stvaranje odnosa
  • određivanje vašeg ugleda
  • postizanje vidljivosti na vašem ciljnom tržištu
  • pružanje vrijednosti vašem ciljnom tržištu
  • uspostavljanje vjerodostojnosti

Umjesto da pokušavate prodati svoj proizvod ovdje i sada, ciljajte na to da svojim potencijalnim kupacima ostanete u mislima zbog svoje stručnosti, uključenosti, pristupačnosti i dobrog korporativnog imidža. Kada traže proizvod za kupnju, vaša tvrtka bi trebala biti prva stvar koja im padne na pamet.

U 2023. pokušajte posvetiti barem pola sata dnevno aktivnostima na društvenim mrežama: pišite postove, objavljujte pronicljive sadržaje sa stručnim komentarima, lajkajte postove i pišite relevantne komentare. Na taj način steći ćete povjerenje ciljane publike, privući njihovu pozornost i organski ih usmjeriti na proizvode.

suradnja

Višekanalne i personalizirane marketinške kampanje

2022. godina pokazala je da se procesi kupnje i prodaje brzinom svjetlosti sele u digitalni svijet. Neki poslovi se već odvijaju u Metaverseu, ha!

Personalizacija je danas trend u industriji. Digitalno tržište, potaknuto podacima i sve većim potrebama kupaca za personaliziranim prijedlozima, uslugama i interakcijama, glavna je snaga koja stoji iza evolucije personalizacije.

Kupci očekuju besprijekorno i jedinstveno iskustvo na svim uređajima, platformama i komunikacijskim kanalima. Tu dolazi na scenu višekanalna personalizacija, koja nam omogućuje da marketinške kampanje učinimo bolje promišljenim i mnogo uspješnijim.

Kako biste bolje razumjeli koncept, razmislite o tome kako koristite popularne usluge poput YouTubea, Facebooka ili čak Netflixa. Dok gledate ili klikate na sadržaj, platforma uči što vam se sviđa i počinje predlagati dodatni sadržaj sličan onom na koji ste već kliknuli. Zna što vam se sviđa i još više, što bi vam se moglo svidjeti.

Sada razmislite kako se ova personalizacija može primijeniti na sve druge kanale – kao što su e-mail, push obavijesti i web stranice. Tako kupci mogu uživati ​​u dosljednom, ciljanom iskustvu i pronaći vašu tvrtku bilo gdje. Dopirući do ciljne publike putem više kanala sa sadržajem koji odgovara njihovim interesima, tvrtke utječu na vrijeme provedeno na njihovoj web stranici, društvenim medijima ili bilo kojem drugom kanalu i povećavaju svoje šanse za dobivanje klikova.

Ovo je moć višekanalne personalizacije.

Naravno, da biste to mogli uspješno integrirati u svoj način poslovanja prvo morate definirati svoju ciljnu skupinu (profil kupca) i segmente. Sveobuhvatni profili kupaca mogu vam pomoći u procjeni motivacije i kupovnih navika vaše ciljne publike i steći bolju predodžbu o tome s čime i s kim već komuniciraju. Kombiniranjem podataka o klijentima na razini grupe i na razini pojedinca, možete otkriti obrasce i sličnosti među grupama. To vam omogućuje identificiranje segmenata unutar vaše publike, kreiranje ciljanih marketinških kampanja i obraćanje ciljnim skupinama sadržajem i temama koje će im biti relevantne i zanimljive.

Konstantnim analiziranjem i praćenjem uspjeha kampanje i osiguravanjem da su posao i sadržaj usklađeni na svim dodirnim točkama, vaša tvrtka može voditi vaše potencijalne klijente kroz kohezivno iskustvo koje potiče angažman i potiče lojalnost i zadržavanje kupaca.

AI umetne inteligenca

Umjetna inteligencija (AI) preuzima kontrolu.

Iako se mnogima sam naziv “umjetna inteligencija” čini nečim zastrašujućim, odat ćemo vam jednu tajnu. Većina tvrtki (vjerojatno uključujući i vas) već ga koristi a da to možda niti ne znaju. 😉

Svako automatizirano prikupljanje podataka i bihevioralno ciljanje koje pomaže tvrtkama da postignu svoje ciljeve oblik je umjetne inteligencije. A budući da se koristi u digitalnim kanalima, uklanja element ljudske pristranosti. Prikupljene informacije smatraju se objektivnijim i realnijim u otkrivanju stvarnih preferencija i ponašanja potrošača u online domeni.

Prikupljanje i obradu podataka pomoću umjetne inteligencije provode računala pomoću programiranih algoritama. Informacije se prikupljaju iz ponašanja potrošača kada gledaju sadržaj, odgovaraju na ponude digitalnog marketinga i odgovaraju na sadržaj i objave na društvenim mrežama. Štoviše, umjetna inteligencija automatski dopire do kupaca ili potencijalnih kupaca koji pokazuju specifično ponašanje. Ova vrsta bihevioralnog ciljanja moguća je korištenjem tehničkih alata, platformi i analitike.

Kada je vrijeme od presudne važnosti, umjetna inteligencija je pravi put

Osobito online, gdje su vaši konkurenti najvjerojatnije prisutni 24/7. Kada klijenti traže trenutne odgovore i rješenja za svoje potrebe, ne možete brbljati i provoditi sate prikupljajući i analizirajući informacije, morate im dati ono što žele i trebaju, sada i odmah. A to možete učiniti samo s umjetnom inteligencijom.

AI alati mogu odmah upotrijebiti sve podatke koje prikupe i komunicirati ih pomoću personaliziranih poruka izravno i ažurno. Umjetna inteligencija je osjetljiv i učinkovit način da se nosite sa svojim klijentima i osigurate njihovo zadovoljstvo. Omogućuje vam analizu podataka,
kupnju medija, stvaranje sadržaja, obradu prirodnog jezika, automatizirano donošenje odluka i personalizaciju u stvarnom vremenu.


Ključni elementi umjetne inteligencije

Ono što se prije nekoliko desetljeća činilo kao zamoran i dugotrajan zadatak prikupljanja, obrade i analize podataka, sada se uz umjetnu inteligenciju može obaviti u nekoliko minuta.

Za učinkovito korištenje umjetne inteligencije u prodaji i marketingu potrebno je nekoliko ključnih elemenata. Ovi elementi čine umjetnu inteligenciju relevantnom, čak i ključnom, u opsluživanju današnjeg vrlo zahtjevnog potrošačkog tržišta:

Analitika bespuća podataka

U digitalnom svijetu postoji more podataka koje je potrebno prikupiti i razumjeti kako bi se mogli koristiti u marketinškim kampanjama. Korištenje analitike za obradu prikupljenih podataka omogućuje bolji uvid u percepciju i ponašanje postojećih i potencijalnih kupaca. Kao rezultat toga, reklamne kampanje su relevantnije i rezultirat će višim stupnjem prepoznavanja, odgovora i konverzije.

Strojno učenje

Pod utjecajem umjetne inteligencije informacije se mogu analizirati pomoću računalnih algoritama. I povijesni podaci i nove informacije povezani su kako bi se donijele odluke koje će najvjerojatnije dati najbolje rezultate.

Koristeći informacije koje već ima o kupcima ili izgledima, AI može automatski pružati ​​sadržaj za koji se predviđa da će imati najveću vjerojatnost uspjeha na temelju ponašanja ili radnje određenog kupca ili potencijalnog klijenta.

U kojem segmentu marketing se koristi umjetna inteligencija?

Od prikupljanja podataka do analize, ovo je način na koji umjetna inteligencija može marketinškim timovima pružiti prave informacije za najbolju uslugu kupcima.

Evo nekoliko primjera kako se umjetna inteligencija koristi u modernom poslovanju:


1. Analiza podataka

Takozvana jezgra umjetne inteligencije, jer algoritmi koji se koriste u AI ne samo da predviđaju ishode, već i pomažu marketinškim stručnjacima da djeluju prema predviđenim ishodima.

Prediktivna analitika sugerira moguće ponašanje potrošača na temelju povijesnih podataka i posljedično pokazuje marketinškim stručnjacima u kojem smjeru trebaju ići i što trebaju učiniti kako bi poboljšali svoju poziciju u korist svojih kupaca. Ova vrsta tehnologije značajno će poboljšati vašu strategiju prelaskom s jednostavne automatizacije na “sugeriranje” preporučenih radnji, pa čak i izvršavanje strateških radnji.

2. Obrada prirodnog jezika

Ovdje smo na području tehnologija prepoznavanja glasa i slike. Umjetna inteligencija sada se aktivno koristi u funkcijama prepoznavanja govora i glasovnog pretraživanja na raznim platformama, proizvodima i uslugama. Mnoge tvrtke iskorištavaju mogućnosti koje su razvili IT divovi kao što su Google, Apple i Amazon.

Uz virtualne osobne asistente koje pokreće AI, web lokacije optimizirane za glasovno i slikovno pretraživanje vjerojatno će ostvariti visoku količinu organskog prometa od kupaca i potencijalnih kupaca s velikom namjerom kupnje. Siri i Alexa te druge glasovne tehnologije sve su pouzdanije u usmjeravanju potrošača do proizvoda i usluga koje traže.

3. Stvaranje i personalizacija sadržaja u stvarnom vremenu

Nekoć su određeni zaposlenici bili posvećeni stvaranju i posluživanju sadržaja ciljnom tržištu tvrtke. To nije bila velika briga ako se radilo samo o jednom dijelu generičkog sadržaja koji je jednostavno kopiran i zalijepljen kao odgovor na upit kupca ili potencijalnog klijenta. Međutim, danas se sve svodi na osobni pristup interakcijama na internetu.

Svakako možete unajmiti ljude koji će “rukovati” s vašom komunikacijom s klijentima, ali ćete povećati učinkovitost ako uz ljudski faktor koristite i umjetnu inteligenciju za stvaranje sadržaja i personalizaciju.

Cijela stvar također može funkcionirati samo putem umjetne inteligencije. Ali pazite, ovo nije uvijek potpuno učinkovito. Visokokvalitetni sadržaj još uvijek najbolje proizvode trgovci koji koriste umjetnu inteligenciju za dobivanje vrijednih uvida iz podataka i analitike za pametno i brzo stvaranje sadržaja. Suradnja ljudske i umjetne inteligencije ovdje je put do uspjeha. 😉


Uspjet ćemo – zajedno

Očito je pred nama razdoblje puno izazova, ali bez brige! Gdje jedna tvrtka vidi prijetnje, druga vidi prilike.

Na vama je da odlučite hoće li vaša tvrtka biti glavna u provedbi novih strategija.

I zapamtite, ne morate prihvatiti svaki trend koji postoji, imate veliki izbor. Odlučite se za trendove koji vama najviše odgovaraju i uživajte u prednostima vrhunske tvrtke koja uspješno navigira kroz gospodarsku krizu.

Testirajte Intrix CRM 30 dana besplatno!
|
5/5 - (2 votes)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.