5 koristi veze CRM sustava s ERP sustavima

Prilikom implementacije Intrix CRM sustava često se susrećem s pitanjem može li se Intrix CRM povezati s informacijskim ERP sustavima. ERP (računovodstveno – knjigovodstveni program) je obično temelj poslovanja svake tvrtke i po pravilu je uveden prije CRM sustava. Najčešće se na tržištu susrećemo ERP sustave Datalab Pantheon, SAOP iCenter, Vasco i Navision.

Odgovor na gornje pitanje je stoga “Da”. Obzirom na to da većina spomenutih sustava omogućuje fleksibilnost, svaka implementacija ERP  je jedinstvena i tretiramo je kao individualni projekat i ne samo “aktivacijski klik”. Samo tako možemo sa sigurnošću ponuditi našim kupcima kvalitet.

Glavne prednosti koje tvrtka može dobiti s vezom CRM i ERP sustava:

#1 Ušteda vremena (nema duplih unosa)

Unosite klijenta u CRM, veza ili sinkronizacija pa će se sama pobrinuti za prijenos podataka u ERP. Prijenos također možete pokrenuti na zahtjev, klikom na “prenesi u ERP” i obrnuto. 

#2 Ušteda vremena

Kada upit ili prodajnu priliku dovedete u fazu pripreme ponuda, CRM sustav omogući da se u vašem ERPu u trenutku kreira tvrtka, kontakt osoba, a u isto vrijeme kreira se još nova glava ponude, koju u ERP sustavu samo još dopunite i zatim proslijedite klijentima. Sve otvorene i prošle ponude bit će vidljive i u CRM sustavu.

#3 Smanji se postotak grešaka

Dokumenti i ponude između dva sustava mogu biti i dvosmjerne. To znači da ako potvrdimo ponudu, promjenimo status u CRMu ili u ERP sustavu – status će se automatski osvježiti u drugom sustavu.

#4 Bolje poznavanje klijenta

Povezivanjem ERP sustava i CRMa, običajno imamo u CRM financijsku karticu koja vam daje sliku financijskih poslovanja s klijentima. Tako ste na vrijeme upozoreni na dugovanja, neplaćane fakture, na pad narudžbi, na najprodavanije proizvode i slično. 

#5 Efikasnije odrađeni poslovi (automatizirani procesi)

Aktivnost ili follow-up  je dio prodaje, bez kojeg danas teško možemo ”preživjeti”. U tvrtci možemo na osnovu određenih primjera dodijeliti automatske zadatke  suradniku za odnose s klijentima (poziv klijentu, koji je godinu dana bez narudžbe), obavijest e-poštom, npr. o isporuci može dobiti i klijent.

Jer se za integraciju s ERP sustavom radi o usklađivanju više strana (pretplatnik, ponuđač poslovnog ili računovodstvenog ERP sustava i ponuđač CRM-a), potrebna je dobra međusobna komunikacija. Komunikacija i stjecanje svih relevantnih pristupa sustavu (bilo pristup bazi podataka ili preko API-jeva) može potrajati neko vrijeme. Prije tzv. početnog prijenosa podataka u Intrix CRM ili postavljanja početnog stanja izvodi se analiza podataka (provjeravaju se dupli unosi i struktura podataka, ujedinjene šifrarnika, korisničke grupe…). Obično nakon analize se pretplatnici također odluče za čišćenje baze, što olakšava rad u budućnosti.

Ako i vi odlučite za povezivanje vašeg CRM-a s postojećim poslovnim ERP sustavom, obično se sretnemo na radnom sastanku gdje razmatramo mogućnosti povezivanja. Za sve dodatne informacije i termin sastanka nas kontaktirajte.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.