5 razloga za mijenjanje vaših Excel preglednica za CRM sustav

Je li i vaše poduzeće među onima koje svoje klijente i prodajne aktivnosti još uvijek prate u Excelicama? Uglavnom se u poduzećima na široko koristi Excel.  Uposlenici  ga vole, jer ga poznaju i do neke faze je jednostavan za uporabu.

Na žalost, Excel tablive se pored njihove osnovne uloge često »zloupotrebljavaju « i za potrebe praćenja klijenata i aktivnosti s njima. Tu se kao problem pokaže već onda, kada želimo iz te baze podataka izluščiti ključne informacije ili svakodne obveze i aktivnosti. Danas, kada nam svakodnevne poslove olakšavaju pametni telefoni i tabli se često desi da Excel nemamo pri ruci, upravo tada kada trebamo informacije o klijentu.

Kada započnemo postavljati svoju bazu klijenata u tablice, bilo da su to naši klijenti, koje obavještavamo preko redovnih e-novosti (mailinga) ili su svi oni klijenti naših proizvoda, baza u Excelu je još u prikladnom obliku. Jako brzo se počne događati da, kada bazu prekopiramo na drugu lokaciju, gdje je osvježimo, a neki drugi uposlenik doda još novi stupac za praćenje planiranih aktivnosti, treći suradnik svojoj kopiji doda još i praćenje potencijalnih klijenata.

Odjednom imate bazu na tri različita mjesta, s različitim podacima i nestruktuirane. S vodstvenog pogleda nepregledne.

Glavna obveza prodavača je prodaja, a ne uređivanje tablica!

Obavljaju se pozivi, posjete i druge aktivnosti pri potencijalnim i postojećim klijentima. Obično se tu suočavamo s kranjim mogućnostima Excela koji nam ne omogućava jednostavnog planiranja tih aktivnosti. Tako se u praksi događa da mi stranci u retku Excela jednostavno dopišemo datum zadnje aktivnosti i tako planiramo sljedeću aktivnost. A što se desi, kada nastupi sljedeći dan aktivnosti? Hoće li vas Excel upozoriti da morate nazvati klijenta, iako ste u okvir za sljedeću aktivnost zapisali »Nazovi 15. lipnja, u 9.00 sati«? Sigurno ne. Sljedeće alternative koje srećemo za planiranje aktivnosti su Outlook kalendar ili Google kalendar, sve to u kombinaciji s bilježnicama, stolnim kalendarima i sl. Tim pristupom opet podatke držimo na različitim mjestima, t.j. raspršimo ih na različita mjesta, bez centralnog pogleda i međusobne povezanosti.

Česte nepotrebne koordinacije za usklađivanje aktivnosti kroz tablica djelatnicima oduzimaju nepotrebno vrijeme za prodaju.

 Jeste li možda i vi među onima koji koriste Excel kao CRM sustav?

excel_1024x768

Savjetujemo vam da razmislite o uvedbi CRM sustava koji će vam omogućiti:

  1. Sve podatke na jednom mjestu s detaljnom krvnom sklikom svakog potencijalnog i postojećeg klijenta.
  2. Dostup do podataka, neovisno od lokacije.
  3. Jednostavno planiranje i praćenje aktivnosti (posjete, pozivi, dogovori, plaćanja) i pregled tih na organizatoru, za sve zaposlene
  4. Podsjetnici na važne aktivnosti (e-mail i SMS)
  5. Zaštita pred izgubom i zloupotrebom podataka

Vaši podaci koje već imate u Excelu se jednostavno uvezu u CRM sustav. Vidjet ćete – to će biti veliki korak u smjeru učinkovitosti. Da li vas zanima što sve omogućava Intrix CRM? Pozivamo vas na raspisan webinar.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.