Za bolje poslovanje u novoj godini odbacite Excel tablice

Je li i vaše poduzeće među onima, koje svoje klijente i prodajne aktivnosti još uvijek prate u Excel tablicama? Dozvolite konačno suvremenim tehnologijama da vam pokažu bolji put.

excel_1024x768

Program Excel na široko koristi veliki dio poduzeća, zaposleni ga vole, poznaju ga i jednostavan je za korištenje.

Na žalost, tablice često koriste i za ono čemu nisu namijenjene: za praćenje klijenata i prodajnih aktivnosti. To se kao mana pokaže svaki put, kada iz grupe podataka treba brzo naći ključne informacije ili svakodnevne obveze. Isto tako, tablice nisu svaki put pri ruci, kada ih zapravo trebamo.

Kada započnemo postavljati bazu klijenata u tablice (bilo da su to podaci o primateljima e-mailova ili klijentima naših usluga), baza u Excelu je još u prikladnom obliku. Od trenutka kada se počne događati da više ljudi koristi istu tablicu, netko doda novi stupac za praćenje poslovnih aktivnosti, treći suradnik opet napravi svoju kopiju na svom računalu i prati svoje potencijalne/postojeće klijente, tada bazu od jednom imamo na različitim mjestima s različitim podacima i još u različitim formama. Pojavi se problem učinkovite kontrole poslovnih aktivnosti.

Glavne aktivnosti prodavača su prodaja, a ne uređivanje tablica!

Računaju se samo pozivi, sastanci i druge aktivnosti koje rezultiraju uspješno poslovanje sa potencijalnim i postojećim kupcima. Obično se tu suočavamo sa krajnjim mogućnostima Excela koji ne omogućava jednostavno planiranje tih aktivnosti. Tako se u praksi događa da u stupcu Excela, u kojem imamo određenog klijenta dopišemo datum zadnje aktivnosti i tako planiramo sljedeću aktivnosti i sl. Ali što se dogodi kada nastupi dan te planirane aktivnosti? Excel nas, na žalost, o tome ne upozori. Npr. upis »nazovi 15. svibnja u 9.00 sati«.

Tako obično dođemo do drugog sustava za planiranje aktivnosti. Od googlovog kalendara i alata do Outlookovog kalendara, sve do osobnih bilježnica i stolnih kalendara. Opet imamo podatke na dva – tri konca, bolje rečeno raspršeni su na različitim mjestima, bez međusobne povezanosti. Tako brzo uvidimo da je pristupom centralni pregled aktivnosti svih zaposlenih s klijentima misija nemoguće.

U usporedbi s Excelovim i sl. tablicama suvremeni sustav za CRM omogućava:

1. Sve podatke izabrane na jednom mjestu s detaljnom krvnom slikom svakog (potencijalnog) klijenta.

2. Dostup do podataka, od bilo kuda, bilo kada (preko računala, tablice ili mobilnog telefona).

3. Strukturirane podatke s jasnijom prodajnom strategijom

4. Jednostavno planiranje i kontrolu izvođenja aktivnosti (posjete pri klijentu, pozivi, email …) i pregled tih na organizatoru, za sve zaposlene.

5. Podsjetnike na važne aktivnosti (followup pozive, ponude, isteke ugovora i sl.)

6. Zaštitu pred gubljenjem i zlouporabom podataka.

Jasno je da poslovni podaci koje ste do sada prikupljali u Excelu nisu izgubljeni – njih jednostavno i brzo uvozite u CRM sustav.

Osnovne funkcionalnosti koji omogućava Intrix CRM možete bilo kada ovdje besplatno isprobati. Stručnjaci sa višegodišnjim iskustvima na području CRM će se rado odazvati vašim pitanjima i izazovima.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.