Cloud Computing ili tzv. usluge u »Oblaku« za poslovne korisnike

Što znači biti “online”? Biti u “oblaku” i sl. pojmovi? Odlučili smo se zbog čestih upita napisati kratak blog o tome što je zapravo “oblak” i koje prednosti donosi u poslovnom svijetu. Jedno od takvih rješenja za poslovne korisnike je i program Intrix CRM.

Razvoj ICT je mnogim softwerskim kompanijama širom internet mreže  omogućio ponuditi poslovne programe i aplikacije  npr. često korištene komunikacijske usluge (npr. Skype), socialne mreže (npr. Facebook) , zabavne usluge (npr. igre), medijske sadržaje (npr. Picasa )  Za sve te se može koristiti pojam internet usluge u »Oblaku«. Pogledajmo ispod razllike i prednosti rješenja u Oblaku.

Usluga u Oblaku – Programi, podaci, aplikacije su instalirani u nekom od servera (poslužitelja) u data centru ponuđaća. Za online usluge, programe, sadržaje te njihovo djelovanje su angažirani stručnjaci, koje razvijaju, nadgrađuju, održavaju usluge kako bi  zadovoljile potrebe njihovih korisnika.
Kao rezultat toga korisnici usluga u oblaku mogu bolje, jeftinije i jednostavnije komunicirati, izmjenjivati sadržaje, itd. Za poslovno orjentirane moguće je optimizirati aktivnosti, učinkovitije i bolje podržati interne poslovne procese. Konkretno u CRM se vrtimo oko klijenta i procesima oko njega. Online programe često nalazimo na području CRM, HRM, ERP, Project Menagement, BI, GIS, itd.

CRM Cloud Computing

Pogledajmo drugačije. Recimo, tvrtke s tradicionalnim pristupima gdje su sadržaji i poslovni programi instalirani lokalno kod korisnika na računalima, mobitelima. Pokazalo se da su nadgradnje takve programske opreme jako komplicirane, skupe, a do sadržaja se pristupa isključivo i samo ako imate računalo pored sebe. Poslovne sadržaje gotovo je nemoguće međusobno učinkovito izmjenjivati, aktivnosti međusobno koordinirati, jer je u njima najčešće uključenih više osoba koje u svom djelovanju  daju a i trebaju ažurnu informaciju. Na terenu često vidimo da svako ima svoje notese, Excel tablice i dokumente, informacije ne kruže. Da bi npr. pogledali uvjete ponuda, ugovora, dogovora s klijentom, radnih naloga uvijek morate biti korak do police s mapama (s dokumentacijom) u uredu ili u lokalnoj mreži. Da li se i Vama dešava da po informaciju morate skoknuti do kolege i imate osjećaj da gubite fokus i vrijeme? Imate li poslovne aktivnosti na dohvat ruke? Pročitajte dalje.

Zašto koristiti uslugu u oblaku – model najma usluge.

Najčešće govorimo o centralizaciji podataka (sadržaj na jednom mjestu), stalnoj dostupnosti podataka (mobilnost korisnika), manjem riziku od gubitka podataka (kolokacije, politika arhiviranja), boljem korisničkom iskustvu, uvjek zadovoljivom kapacitetu usluga, sigurnosti podataka (bilježi se promjena zapisa, izvoz podataka). Mogli bi reči da se koristi Outsource usluga s fiksnim troškovima, a najčešće mjerljivim rezultatima. Npr. u prodaji moguće je izmjeriti okvirni postotak rasta korištenjem CRM programa.

Centralizacija omogućava podatke na jednom mjestu.

Do podataka pristupamo korisničkim računima korisnika, putem internet browsera. Ako su podaci centralizirani, to u praksi s poslovnim programom znači da npr. za nekog „krajnjeg klijenta“ prodavatelj ima uvid u sve statuse i prodajne aktivnosti, povijest aktivnosti a po potrebi npr. direktor ima cjelovit pregled, bilo da je to prodaja, projekti, podrška, reklamacije, sl. Za centralizirane podatke je značajno da ih možete analizirati i pratiti izvješća, što korisicima omoguće bolje odluke za poslovanje.

Stalna dostupnost servisa – usluge.

Doba kad su zaposleni sjedili u uredima i čekali na kupce davno je za nama. Uvijek je svima problem vrijeme, tako da se sve više koriste poslovni programi a s njima i uvijek dostupni podaci (sadržaji). Do servisa i usluga pristupate kada imate internet konekciju, kao rečeno – putem internet browsera. A internet mreža je danas de facto svugdje.
Usluge u oblaku postale su dostupne tako malim kao i velikim poduzećima, s time da se prema našem iskustvu jako velika poduzeća češće odlučuju za instalacije na lokalne (interne) servere, a razlog je najčešće financijske prirode, jer u oblaku s brojem licenci raste i cijena. Da, riječ je o skalabilnosti.

Skalabilnost – plaćam samo koliko koristim.

U oblaku i modelu SaaS (Service as a Software) najčešće govorimo o licencama. Za usluge u oblaku ne trebate kupovati strojnu opremu, servere (poslužitelje). Usluge u oblaku možete naći po veoma ugodnim cijenama. Recimo, naše usluge CRM sustava, s osnovnim paketom funkcionalnosti, za 3 korisnika mjesečno iznose 567,00 HK. U uslugu su uključene nadgradnje, svi sigurnosni mehanizmi, arhiviranje, kolokacije podataka, podrška korisnika, dr.

Kad trebaš povećaš licence, a kad ne trebaš smanjiš licence. S velikim brojem i rastom licenci (npr. korisnika usluge) unosnije je otkupiti licencu (lokalno instalirati) i time najčešće pridobiti pravo na neograničen broj licenci. U tom slučaju konačni korisnik interno ima ICT resurse, zbog još drugih baza podataka sam održava poslužitelje (npr. operacijske sustave poslužitelja i sl.) i preuzima dio investicije i troškova na sebe. Međutim, neki jednostavno žele koristiti model najma, jer su u tom predviđeni, stalni, fiksni mjesečne troškovi korištene usluge. Troškovi/investicije tog tipa su lakše mjerljive i kao takve planirane.

Kontroliran korisnički pristup, nema rizika od gubitaka podataka, visoka razina sigurnosti

Korisničkom administracijom lako je ograničiti pristupe korisnicima (recimo interno u prostorijama poduzeća, pogled na dio podataka), a mogućnosti izmjene podataka, brisanja podataka ili recimo izvoza je s klikom jednostavno onemogućiti. Uporabom programskih usluga u oblaku postoji jako mala mogućnost da bi se podaci »izgubili«, jer ako ponuditelj koristi paletu sigurnosnih mehanizama (primjer kolokacije –podaci na više mjesta), dnevne sigurnosne kopije podataka itd., rizik ne postoji. Za korištenje online
sustava se uvjek zaštitite i ugovorom u kojem mora biti definirana visoka razina sigurnosti podataka. Savjetujemo da uvijek provjerite da li ponuditelj online rješenja koristi propisane sigurnosne certifikate (npr. https, koriste ga bankarski sustavi) i sl.

Korisničko iskustvo je značajnije nego što mislite. Ono se najčešće jednostavno mijenja, razvojnim timovima je to lakše prilagoditi nego u konvencionalnim pristupima lokalnih instalacija programa na računalima. Od korisničkog iskustva ovisi koliko je program jednostavan za svakodnevno korištenje a time i koristan. Mobilna aplikacija nekog poslovnog programa na mobitelu npr. mora biti prilagođena za korištenje usluga na terenu.

Mini rječnik modela u oblaku.

Informacijsku tehnologiju u oblaku najlakše možemo opisati kao zbir tehnologija koje su skalabilne, a opisujemo ih kao virtualizirana računalska sredstva. Do njih pristupamo putem internet mreže – browsera. Odabir tehnologija varira prema potrebi i prilično je isprepleten mogućnostima u okviru ICT. Kao usluge u oblaku možemo naći:

– SaaS, Service as a Software
– PaaS, Platform as a Software
– IaaS, Infrastructure as a Software,
– DaaD, Data as a Service
– NaaS , Net-as a service,
– SECaaS, Security as a service) i još mnogo drugih oblika online rješenja tzv. oblak usluga.

Najvažnije je da takve usluge, kao poslovni korisnik, plaćamo toliko koliko ih koristimo t.j.  zakupimo.

Na primjer, mi u poduzeću Intera d.o.o. koristimo više rješenja u oblaku. Pored uporabe vlastitog CRM sustava, navedimo npr. webmeeting/webinar program (SaaS model). Takvim programom i online tehnologijom uspjeli smo uštedjeti vrijeme prijevoza na mjesto edukacije, smanjili smo troškove transporta, a klijentima smo omogućili kvalitetnu, pa čak i dužu edukaciju koju jednostavno napravimo iz ureda.

Toliko za sada o oblaku i online rješenjima. Ako i vi tražite mogućnosti unaprjeđenja ili ste jednostavno tehnološki zanesenjaci kao i mi, javite nam se da izmijenimo iskustva.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.