Treba li svaka tvrtka CRM?

Prošli tjedan sam na konferenciji Pantheona predavao sam o prednostima CRM sustava. Nakon predavanja je do mene došao gospodin koji je već tri desetljeća direktor svog poduzeća s 10 zaposlenih. Poduzeću iz godinu i godine ide slabije i ljuti se zbog suvremenih informacijskih (web) alata i usluga koje, kako kaže, uništavaju njegov posao. Gospodin je rekao da su prije 15 godina bili vodeći u svojoj branši, bilježili su konstantnu rast i dobit. Nakon 2015 je poduzeće počelo stagnirati – iako je njegova djelatnost, kako kaže, još aktualna.

organizacija-crm

Kroz razgovor mi se činilo da se gospodin nije želio i znao prilagoditi suvremenim poslovnim trendovima. Za svoj posao nije koristio sve mogućnosti koje nudi internet, digitalni marketing i ostala suvremena ICT rješenja koja bi mu pomogla pri traženju novih klijenata. Njegov jedini marketing bio je od usta-do-usta.

Na žalost je to na današnjem tržištu premalo. Danas su poduzeća uspješna, ako znaju prodati svoje proizvode ili usluge kroz tehnološke pristupe i rješenja. Među njima su npr. i CRM sustavi, koji su potrebni ako želimo u prodaji sustavno raditi i graditi dobre odnose s klijentima. Brojne studije pokazuju da su poduzeća koje koriste CRM uspješnija.

Ako u poduzeću ne koristimo CRM, pokušajmo odgovoriti na sljedeća pitanja:

  1. Imamo li sve informacije o svojim klijentima spremljene na jednom mjestu, dostupne svakome u poduzeću?
  2. Da li možemo u svakom trenutku s klikom pristupiti do svih prodajnih aktivnosti naše prodajne ekipe?
  3. Jesmo li sigurni da su suradnici sa svim potencijalima (leadovima) u prodajnom lijevku uspostavili komunikaciju?
  4. Jesmo sposobni izvesti marketinšku kampanju i sukladno našim prodajnim procesima obrađivati leadove?
  5. Možemo li prognozirati prodajne rezultate povrh stanja sa leadovima u prodajnom procesu?
  6. Znamo li koliko prilika smo izgubili u zadnja tri mjeseca i što su razlozi za to?
  7. Imamo li podatke o broju reklamacija ili prigovora naših klijenata?
  8. Može li prodajna ekipa bez problema komunicirati s klijentima bez obzira na odsutnost pojedinaca?

Je li je vaše poduzeće malo? Mislite da je Excel za uspješan rad zadovoljiv? Kada je u poduzeću više ljudi, treba razmišljati o namjenskim rješenjima za CRM koji će omogućiti bolje razumijevanje klijenata i skrb o tome da djelatnici imaju usklađene prodajne procese.

Da se vratim gospodinu s konferencije. Pri upravljanju poduzeća je u zadnjih deset godina napravio nekoliko grešaka. Najveća je da nije slijedio suvremenim trendovima e-poslovanja, ponašanju kupaca, koji odlučno utječu na svako poduzeće. Stekao sam dojam da želi promijeniti stvari. Zato i jeste prisustvovao konferenciji. Bio mi je zanimljiv sugovornik.

Marketing i prodaja, ključna područja z svakom poduzeću su se u zadnjim godinama znatno promijenila. Danas potencijalni klijenti svoje odluke donose prije nego se sastanemo s njima. Internet nam omogućava da do detalja proučimo proizvode ili usluge i zato se odluka može dogoditi i prije prvog kontakta. Zbog navedenih pristupa je još važnije da je prodajni proces podržan sa namjenskim CRM sustavom. To nam omogućava da uspostavimo odličan poslovni odnos koji se ogleda u lojalnosti klijenata na dugi rok.

Isprobajte Intrix CRM besplatno, potrebna su samo dva klika.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.