Kako napisati dobar mailing?

Svijet ima više od 3,2 milijuna elektroničkih poštanskih sandučića. Dakle, nije svejedno kome ćemo poslati poruku. Baza primatelja – postojećih ili potencijalnih kupaca – i okvirni nacrt sadržaja su osnove u izradi elektroničkih marketinških poruka ili “mailinga”, kako ih nazivamo. Najprije se moramo zapitati: što i kome smo poslali.

Nitko nema puno vremena, pa je potrebno dobro razmisliti što želimo reći. Zapišimo kratko i samo činjenice. Pišimo tako da je moguće već  “skeniranjem”sadržaja prepoznati važnost poruke.

Što napisati u predmetu poruke?

Za predmet (subject) odaberemo središnju vijest i već tu recimo ukratko, više i konkretno. Uobičajeno je da se ovaj naslov također pojavljuje u sadržaju pošte,  ali je dobro izbjegavati tzv. “spam trigger”, kao što je “naruči sada”, x% popusta, kliknite ovdje” i slično.  Testiranje je naša jedina garancija da nešto stvarno djeluje. Nitko, naime, ne može zasigurno znati što će privući našu publiku. Što nam kaže više? “Obavijest” ili “Samo još nekoliko dana za prijave”, “Vjeruje nam više tisuća korisnika” i slično. “Poziv” ili “Luda noć šansone”, “Kino pod zvijezdama” i slično.

Kako napisati učinkovit naslov?

Što najprije pregledamo ili “uhvatimo” u novinama? Naslove. Preletimo kroz sadržaj i tek, ako nas odista oduševi ga i pročitamo. Zato je naravno važno što tamo piše.

Naslov mora potaknuti raspravu, iznenaditi, probuditi emocije. Isto naravno vrijedi i za druge sadržaje.

Moramo pisati o tome što će čitatelja zainteresirati. Razlika je ako napišemo: “Nova web stranica” ili “Još brže do informacija.” Razlika je također ako napišemo: “Preporuke za povećanje prodaje” ili sadržaj s naslovom “Kako možemo prodati brže?” Naslov bi trebao potaknuti čitatelja da poduzme daljnje korake. Na kraju je naravno cilj dovesti čitatelja na web stranicu, informirati ga o ponudi, potaknuti ga na kupnju, ali svi znamo da je dug put do tamo. Nagradimo čitatelja! Nije potrebno da nagrada bude neki popust  ili druga ugodnost o kojoj informiramo. To također može biti informacija, dodatni sadržaj s kojim smo nagradili čitatelja za pažnju – nešto zbog čega će, uz čitanje, osjetiti da ima korist. Mailing je poslan na 100, 1000 ili više tisuća naslova. I što sad? Tko su ti pojedinci koje takve posredovane informacije zanimaju? Možemo li im ponuditi još više? Jesu li oni također potencijalni kupci? Tko su oni koji su se odmah odjavili od mailinga? Najveći učinak  ćemo postići analizom svih primatelja pošte i rješenje je u povezivanju sustava za distribuciju e-pošte s našim CRM sustavom.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.