Slanje masovnih e-mailova? Da ili ne?

Poduzeće Sendmail je u 2015 nakon istraživanja objavilo da prosječan radnik u uredu prima do 80 elektronskih poruka na dan. Možda bi najprije pomislili da u toj poplavi e-mailova vjerojatno nema smisla slati još naše. Ali, to ne stoji. O tome kako upozoriti na e-mail, odlučuje prava kombinacija naziva e-maila, sadržaja i oblik. Najprije je potrebno odgovoriti na pitanje: »Što imamo reći našim kontaktima? Je li poruka stvarno nekome korisna (potrebna)?«

Koliko sadržaja uključiti u masovni e-mail?

Ukoliko imamo puno sadržaja, odaberemo ono najvažnije. Svi znamo da kada vidimo više e-maila ili puno sadržaja ne čitamo sve; po vlastitom odabiru se može dogoditi da možda ispustimo upravo ono što pošiljatelju želimo poručiti. Važne novosti izdvojite na vrh. Istraživanja pokazuju da niti 20% primatelja ne pričita cijeli mailing, a pojedinac  neznanim e-mailovima u prosjeku posveti manje od minute svoga vremena (www.ragan.com).

Kako nagovoriti čitatelja?

Ton mailinga i nagovaranja neka ne bude previše nametljiv. Probajte praviti personalizirane e-maile s korištenjem prezimena i imena, s poslovnim pozdravom. Nagovaranje u smislu »Kupi već jednom« nije prikladno. Ne zaboravimo da kao osobe nagovarate druge osobe, zato pišemo »iz sebe« i kreiramo sadržaj koji bi zanimao i nas. A za to je potrebno vrijeme i razmišljanje, zato ne radimo na brzinu i na silu, samo zato jer danas planiramo distribuciju mailinga.

mailing

Sadržaj. Sadržaj. Sadržaj.

Nitko nema puno vremena za čitanje e-mailova, zato trebamo razmisliti, što želimo reći. Neka je sadržaj poučan i informativan za vaše kontakte. Bolje da je sadržaj kraći. Probajte uključiti pitanja koja čitatelja poistovjete sa sadržajem. Ne postoji prava formula za pisanje i ne treba se uvijek držati istih špranci. Pišimo na način da je moguće s brzim »skeniranjem« prepoznati smisao. Koristimo natuknice , ispostavimo najvažnije dijelove sadržaja.

Što je s oblikom?

Preporučljivo je da su sadržaji što standardiziraniji. Ponuditelj programa masovnog slanja e-maila nude koristiti njihove ili vlastite špranjce i forme. Pazimo na to da je sadržaj vizualno sukladan vašem vizualnom korporativnom identitetu (boje, logotip i sl.) jer će se čitatelji na vas lakše naviknuti i imati povjerenje u vas. Vrijeme koje namijenimo lijepom obliku i odabiru prikladnih fotografija nije nepotrebno utrošeno vrijeme. Upravo fotografije čitatelj prvo pogleda.

Dosljednost.

Sadržaj neka sadrži što manje grešaka, jer s njima ispadnemo neozbiljni. Ako želimo da primatelj odvoji vrijeme za naše poruke, moramo i mi biti dosljedni. Kvalitetnim sadržajem uspostavljamo povjerenje, koje omogućava da će nas čitatelji brže prepoznati, rado će čitati vaše novosti, tražiti ponudu i tako kupovati od vas.

Do sada se uopće nismo dotaknuli sadržaja masovnih e-mailova ili mailinga. Što napisati, koji naslov odabrati? To neka ostane tema za drugi put. Pored slanja mailinga jako je važno da npr. imamo informacije tko ih čita, a tko ne. Upravo to možemo pratiti kroz CRM. Prilikom rada s klijentom u CRM već imate prave informacije što ga zanima, a što ne. Nešto više o integraciji programa za masovno slanje pošte i Intrix CRM možete pročitati ovdje.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.