Status fakturiranih vrijednosti možete pratiti i u CRM

U poslovnom  svijetu  vrlo je važno imate podatke o klijentima  na dohvat ruke. Ovaj put je naglasak na financijskim podacima. Ovi podaci su u CRM od posebnog značaja zbog cjelovitog pogleda sve do zadnje faze prodajnog procesa koji je, pored uprave, za svakodnevni rad važan i komercijalistima.

Bez obzira imate li internet prodaju ili direktni prodajni kontakt, više manje svi prolazimo kroz prodajni lijevak.

Prvo su naše poslovne prilike u statusima »poslana ponuda«, a ako je nakon toga ponuda prihvačena i realizirana,  slijedi »faktura«. Česti primjeri statusa u CRM je i status plaćanja ili npr. »istekao rok plaćanja«. Ovakve informacije nam mogu pomoći u pravovremenim odlukama, sveobuhvatnom pregledu prodaje i plaćanja.

U CRM kao centralnom sustavu možemo ažurirane informacije s kojima djelatnici raspolažu i unose kako bi bili vidne svima koji ih trebaju. Na sljedećim slikama vidimo statuse prodajnih upita / ponuda – u statusu fakturirano.

fakture-crm

fakture-crm-1

Stanja i izvješća o uplatama klijenti najčešće gledaju iz bankarskih izvješća koja se često unose u računovodstvene programe, a nakon toga često u praksi vidimo da se upravi i menađmentu donose tjedna izvješća za prethodni tjedan koja  za poslovne analize iziskuju jako puno vremena. Nekada je izgubljen tjedan dovoljan da projekt bude “u crvenim brojevima”.

Bilo kako bilo, ovo su načini zaprimanja ažurirane informacije o  »fakturiranju« i »naplaćenom« u CRM sustavu:

  • automatizmom i sinkronizacijom iz računovodstveno-knjigovodstvenih (ili ERP) programa
  • Kada djelatnik z financija statuse ručno ažurira u CRM (primjer za manja poduzeća).

Kome koristi ovaj pristup:

  • Komercijalistima koji uštedi vrijeme i olakša rad zbog pretraživanja informacije na više mjesta. Ukoliko komercijalistima ta informacija nije dostupna u svakom trenutku, mogu donijeti slabe odluke (dodatne isporuke i podrška klijentu iako usluge nisu plaćene i sl.)
  • Upravi koristi za brzu i ažurnu analizu i standardna izvješća o prodajnom uspjehu za sve faze prodaje. Pristup daje bolje procjene poslovnih planova i sl.
  • Financijskom odijelu za informaciju o statusu isporuke i fazi slanja računa. Služi jim za »dijagnostiku« klijenta
  • Odjelu za isporuke daje informacije o uplatama i eventualnom alarmu za prekid isporuke.

fakture-crm-2

Za sva pitanja i mogućnostima sinkronizacije pišite nam na info@intrixcrm.com ili podrska@intrixcrm.com.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.