Kako mi je tehnologija u oblaku uštedjela puno vremena i energije

Jako puno  se govori i piše o računalstvu u oblaku (t.zv. Cloud), o budućnosti informacijske tehnologije i prilikama za poduzeća, kako na strani korisnika tako i ponuđača različitih rješenja. Iako smo o prednostima oblaka već pisali, iskoristit ću priliku i predstaviti svoje vlastito iskustvo – primjer kako mi je tehnologija uštedjela vrijeme i energiju.

Prije mjesec dana mi je otkazao moj nepogrešivi i do tada pouzdani prijatelj: Lap top, bez kojeg teško mogu zamisliti rad na svakodnevnim obvezama. Iskustvo nas uči da je zamjena računala jako stresna situacija, koja zahtijeva svoje vrijeme, tako da sam bio jako nervozan, budući da neplanirano izgubljeno vrijeme znači kašnjenje i nezadovoljstvo u cijeloj ekipi. Ali! Na svoje veliko zadovoljstvo doznao sam da je veći izazov kod svega predstavljao odabir primjernog računala. Na moju sreću  postupak zamjene računala i uspostave sustava trajao je od prilike dva sata, ukupno sa vožnjom i kupovinom! Da objasnim. Cjelovita instalacija operacijskog sustava (Ubuntu) te svih potrebnih programa s dodacima je trajala otprilike 50 minuta. Nakon toga dolazi najbolji dio: ništa mi nije bilo potrebno kopirati, prenositi, prearhivirati, tražiti dokumente na starom računalu ili bilo kako brinuti za postojeće podatke. U timu koristimo Intrix CRM i još neke druge tehnologije u oblaku – i tako je računalo postalo samo terminal, alat,  kojim dostupam do važnih podataka. Što je najvažnije:  nisam imao onaj neprijatan  osjećaj da sam negdje na disku starog računala izgubio važne datoteke.  Sve što trebam za nastavak rada je dostupno za samo nekoliko klika.

cloud computing tehnologija u oblaku

Tehnologije u oblaku omogućavaju jako visoku razinu sigurnosti podataka i datoteka  jer se podaci  svakodnevno arhiviraju,  nudi se kolokacija vaših podataka (u slučaju nevremena i potresa), sigurnosne protokole za prijave i pristupe, itd. Ako još insistirate na klasičnim IT rješenjima, nadam se da ćete prijeći u oblak, prije nego se važni podaci izgube. Skeptika je sve manje, a rezultati su vidljivi odmah.

Peter Ladič

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.