Uspješna poduzeća rade prodajne planove kroz CRM

Opće je poznato da je »dobra priprema i planiranje« pola napravljenog posla, pa budući da svako poduzeće želi dobre poslovne rezultate dotaknimo se ukratko kako sa planiranjem do njih dolaze uspješne tvrtke.

Jedan od važnih faktora je planiranje i definiranje jasnog prodajnog financijskog cilja. Kada znamo što je naš cilj,  tada definiramo strategiju i za nju potrebne korake. Bilo da radite mjesečne, kvartalne ili godišnje  prodajne planove,  potrebno je  opredijeliti 3 procesa koji se u planiranoj prodaji ponavljaju:

  1. Jasno definiran prodajni Cilj i Poslovni rezultat (zbog mjerljivosti planirajte u brojevima!!)
  2. Sa kolegama definirani jasni koraci za realizaciju
  3. Korištenje CRM sustava kroz prodajne faze za bolje odluke

prodajni-planovi-crm

Korištenjem CRM neki klijenti prave planove kroz Excele a CRM jim služi samo kao operativa, dok  drugi klijenti žele planove sistematično raditi kroz CRM. Sistematičan ponovljiv proces omogućava im redovito i aktivno praćenje izvješća i na osnovu njih mogu aktivno reagirati.

Neki klijenti imaju jako puno dinamike i žele izvješća na dnevnoj razini, a imamo primjere da su prodajni rezultati važni na razini »sata«. No, sve ovisi o kompleksnosti organizacije i prodajnog procesa.

Kako započeti Intrix CRMom?

Kod CRM podrške i implementacije klijenti koji imaju prodajni tim komercijalista (prodavatelja) opišu nam strategiju i trenutni način rada  i ispostave trenutne probleme. Nakon toga razmotrimo mogućnosti korištenja CRM i aktivnog podržavanja procesa. Zajednički cilj su jasno definirana izvješća koja donose preglednost poslovanja i bolje planiranje prodaje.

I taj proces se uvjek ponavlja. Uspoređuju se planirane vrijednosti , realizirane vrijednosti te % među njima. Jako važne su upravo »otvorene poslovne prilike« na koje još možemo pravovremeno utjecati!

  • Planove možete raditi u CRM sustavu ili u tabelnim alatima, npr. Excelu.
  • Realizaciju radite kroz CRM ili najčešće kroz Računovostveni program (ERP)
  • Otvorene poslovne prilike, potrebne aktivnosti i faze realizacije je neophodno raditi kroz CRM

prodajni-planovi-crm2

Kroz CRM sustav možete pratiti prodajne resurse svih uključenih u prodaju. Na jednom mjestu pratite statuse vaših ponuda, sastanke, pozive, pisane korespondencije, prodajne kampanje i sve što bi unaprijedilo proces i omogućilo zacrtane prodajne rezultate.

Report plan / realizacija poslovnih prilik

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.