3 savjeta kako vam kalendar pomogne do bolje prodaje

Dobri prodavači su kalendar (organizator) koristili još kada nije bilo računala i pametnih telefona. Koristili su praktične rokovnike i bilježnice u kojima su zapisivali informacije te u njima planirali sastanke i pozive svojih  klijenata. U tom razdoblju su kalendari i rokovnici bili mozak poduzeća, a oni najzagriženiji prodavači su te papire čuvali kao zlato.

calendar1

Danas imamo na raspolaganju suvremene alate, koji nam pomognu da smo u prodaji još puno organiziraniji i uspješniji. Poplavom informacija je nužno da u svome radu koristimo kalendare dostupne na računalu, tablicama i mobilnim telefonima.  Korisno je da kalendar djeluje unutar CRM programa gdje se prepleće s ostalim prodajnim informacijama.

1. Za planiranje internih sastanaka koristite zajedničke kalendare

Ako vi i vaši suradnici koristite zajedničke kalendare, na taj način jednostavno provjerite slobodne termine suradnika i rezervirate termin za skupni sastanak. To je čista ušteda (tako izbjegavate smetnje i upite suradnicima) koja se odražava i u uštedi vremena namijenjenog prodaji. Time sep oboljša i poslovna kultura unutar poduzeću.

2. Sastanak s klijentima organizirajte tjedan unaprijed

Iz praktičnog iskustva vam savjetujemo da prodajne sastanke organizirate jedan tjedan unaprijed. Time sebe prisilite da planirate tjedan – bolje si rasporedite vrijeme kada ste na terenu, a kada u uredu. To će znatno utjecati na vaš prodajni fokus, jer ćete već u petak detaljnije znati tijek sljedećeg tjedna. Time ćete lakše usklađivati interne poslovne aktivnosti, ali i prodajne sastanke te aktivnosti, što će se odraziti na bolju učinkovitost, kako vas, tako i vaših suradnika.

3. Neka vam kalendar pomogne i kod izvedbe zadataka i prodajnih poziva

Svima nama koji radimo u prodaji se često dogodi da nam potencijalni klijent kaže da ga kontaktiramo za 10 dana ili za 2 mjeseca. Da bismo ispunili svoje obećanje, svoje aktivnosti zabilježimo u kalendar,  a na njega stavimo i podsjetnik. U suprotnom postoji velika vjerojatnost da svoje obećanje (i na našu štetu) nećemo ispuniti. Posebice ako imamo više posla i to nije jedina obveza.

Isto tako je važno da se naviknete na organizator dodavati i zadatke – koji su možda povezani s prodajom, a možda i ne.

Na taj način kalendar koristite za organiziranje zadataka, ali također dodajete planiranje prodajnih poziva. Time ćete povećati organiziranost na najvišu moguću razinu.

Dobar prodavač mora biti što bolje organiziran i svoje vrijeme mora znati što bolje iskoristiti. Kalendar je jedan od temeljnih alata koji dovodi  do boljih prodajnih rezultata.

Ako još uvijek koristite CRM budite pozorni da je vaš kalendar tijesno povezan s prodajnim procesom. Svaka  prodaja započne s prilikom (upitom). U sklopu prodajnog procesa možete kreirati prodajne aktivnosti, kao što su prodajni pozivi, napomene, sastanci, follow-up aktivnosti i sl. Za uspješan prodajni proces je ključno da se na kalendaru prikazuju sve prodajne aktivnosti.  U dobrom CRM programu određene poslovne korake možete automatizirati (npr. automatsko slanje podsjetnika nakon poslane ponude i sl.).

“Kalendar nam daje cjelovitu sliku i pomaže vam biti uspješniji u prodaji.”

Primjer učinkovitog kalendara i sve druge osnovne funkcionalnosti Intrix CRM ovdje možete besplatno isprobati.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.