Poslovni izazovi i adaptacija

Kada uvodimo CRM u poduzeće susrećemo se s različitim načinima rada, organizacijom rada, poslovnim IT alatima, poslovnom kulturom, dinamikom koordinacije, dubinom planiranja prodaje ili projekata, itd.

Nekada su to jako dobre organizacije, nekada slabije, tako zbog rezultata u brojkama kao i općem nezadovoljstvu, često i stresu, u smislu što, tko, kada i kako napraviti.

Što, tko, kada i kako je stvar organizacije. Ako pogledamo graf ispod sve to radite na jedan “trenutni način rada”. Organizirali ste se s najboljim namjerama, spontano, praćenjem tehnologija, njihovom primjenom ostvarujete “trenutne rezultate”.

Poslovni izazovi i adaptacija

Izvršavanjem gore navedenog zapravo pratimo “poslovnu strategiju” našeg menadžmenta. Često je strategija jasna, koordinirana, usklađena s djelatnicima, a često suprotno navedenom. Pustimo sada detalje na stranu. Recimo da strategija i plan postoji i da je realiziramo po “trenutnom načinu rada”.

S obzirom da implementiramo CRM u poduzeća susrećemo se s dobrim i slabim praksama. Slabe izbjegavamo, dobre uključujemo i implementiramo u jezgro i periferiju CRM sustava. Sustav je zapravo zbirka alata i funkcija koje imaju cilj.

Cilj CRM je kroz operativni rad podržati dvoje: “prodajnu strategiju” a isto tako kroz provjerene “dobre prakse” poboljšati rezultate.

Uvođenjem CRM zapravo tražimo onu meku granicu da se u nekoj mjeri vi s trenutnim načinom rada prilagodite sustavu, kao s druge strane CRM sustav preprogramira i uskladi vašim željama i strategijom.

Potrebno se je naći na pola puta. Upravo graf to prikazuje.

Podtaknuo bih vas da razmišljate što možete napraviti ove godine, koliko to mogu pratiti IT programi koji će vam omogučiti usporediti planirano – operativno (CRM) – realizirano. Jedino taj način  razmišljanja vodi nas ka uspjehu. Ostalo je sve stihija i spontanost.

Budite među onima koji znaju zašto su uspješni. Postavite si jasne ciljeve, na njima radite sustavno i to na kraju kritično vrednujte.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.