Savjeti za korištenje e-mail marketinga

U zadnje vrijeme je korištenje e-mail marketinga, content marketinga i sl., poznatijeg pod nazivom „mailing“,  postalo sve popularnije. Primarni razlozi tome su dobri prodajni rezultati, postizanje višeg stupnja lojalnosti te cjenovno pristupačni programi koji  omogućavaju precizne analize i mjerenja klikanja. No, često se prilikom slanja marketinškog e-maila javljaju problemi. svjesno il nesvjesno, često možemo umjesto na području „mailinga“ završiti na području „spamminga“ (neželjene pošte).

Mnogo je primjera, gdje je zbog pogrešne uporabe e-marketinga, pojedincima ili poduzećima zabranjena njegova upotreba. Profesionalni namjenski pružatelji usluga e-mail marketinga (kao što su MailChimp, Campaign Monitor) striktno se pridržavaju pravila koja su zapisana u zakonu „CAN-SPAM“. Neki čak postavljaju pravila komercijalne upotrebe e-maila i objašnjavaju prava primatelja takvih poruka (sadržaja). Nepridržavanje pravila može dovesti do ranije spomenute zabrane slanja (blokade korisničkog računa), a u slučaju ozbiljnijih prekršaja i do novčanih kazni.

student crm mailing

Proces skupljanja e-mail adresa

Mnogo je načina kako možemo sakupljati e-mail adrese željene ciljne skupine, ali kod toga trebamo biti vrlo oprezni. Osobe koje nam povjere svoje e-mail adrese trebamo jasno upozoriti, kako ćemo njihove podatke koristiti u svrhu provođenja e-marketing aktivnosti. Najprikladniji način sakupljanja e-mail adresa jest „double opt-in“ odnosno dvostruka potvrda registracije. To znači da kada pretplatnik ulazi na listu primatelja e-mail poruka (primjerice putem obrasca na web stranici), ujedno dobiva e-mail obavijest o potvrdi,  kojim je obaviješten o uvjetima koje vrijede za sve prisutne na toj listi. Nakon potvrde od strane pretplatnika dolazi do pohrane njegove IP adrese, vremena i datuma registracije s čime lako i pouzdano možemo dokazati popis pretplatnika marketinške e-pošte. Primatelj na taj način potvrđuje tj. odobrava čak dva puta, što bi značilo da stvarno želi primati naše e-mail poruke. Stoga postoji vrlo mala vjerojatnost da će nam poslati zahtjev za isključivanje ili da će nas označiti kao „spam“. Doduše, odlučimo li se za „single opt-in“ (automatska registracija na listu bez potvrde putem e-mail obavijesti) način sakupljanja e-mail adresa, da steći ćemo mnogo više pretplatnika. Međutim, događa se da se brzo pojavljuju pretplatnici koji su na toj listi završili sasvim slučajno te će zbog toga doći do povećanog broja odbijanja i zahtjeva za isključivanje.

Važno je upozoriti na neispravne načine sakupljanja e-mail adresa. Primjeri neispravnog skupljanja e-mail adrese za e-marketing:

 • Letci – na kojima nije jasno naznačeno da ispunjavanjem podatkovnih polja ujedno znači prijavu/privolu na dobivanje obavijesti putem e-maila
 • Vizitke sa e-mail adresom – vizitka na kojoj je upisana e-mail adresa ne daje nam pravo da toj osobi šaljemo marketinške e-poruke
 • E-mail adrese iz mog CRM sustava – slanje marketinških e-mailova na e-mail adrese koje već imamo u svojoj bazi podataka nije dozvoljeno ukoliko nismo dobili dopuštenje od vlasnika tih e-mail adresa
 • Kupnja liste e-mail adresa – pojavila su se poduzeća koja nude usluge poput popisa e-mail adresa za ciljane skupine. Kupnjom takvog popisa ne stječemo pravo na korištenje takvog popisa,
 • Osobni kontakti (e-mail adrese) – iz naših e-imenika koje imamo na Gmail-u ili Outlook-u ne smijemo koristiti za e-marketinške svrhe. Slanje e-poruka svojim pretplatnicima u ime druge osobe ili poduzeća nije dozvoljeno

Pravila e-marketinga

Prilikom pisanja i slanja e-mailova treba pripaziti na važnija pravila kao što su (preuzeto od CAN-SPAM Act):

 1. Ne koristite lažne ili obmanjujuće informacije u zaglavlju. Primatelj Vaše poruke treba znati od koga je zaprimio određeni marketinški e-mail. Vaši “From”, “To”, “Reply-To” i informacije pošiljatelja (uključujući originalno ime domene i e-mail adresu) trebaju biti točni i identificirati osobu ili poduzeće koja je pokrenula poruku.
 2. Ne koristite obmanjujuće naslove u retku “predmet” (subject). Naslov predmeta treba točno odražavati sadržaj poruke.
 3. Poruku trebate označiti kao marketinšku odnosno kao reklamu. Što se tiče pravila, ona Vam daju mnogo slobode u tome kako to učiniti, ali trebate jasno i uočljivo otkriti da je Vaša poruka zapravo reklama.
 4. Informirajte primatelje kako da isključe primanje buduće e-mail poruke od Vas. Poruka treba sadržavati istaknuto jasno objašnjenje kako primatelj može isključiti dobivanje e-mailova od Vas u budućnosti. Budite kreativni prilikom odabira veličine sadržaja, boja i položaja (mjesto gdje se nalazi određeni sadržaj u e-mail poruci) kako bi pozitivno utjecali na preglednost. Primateljima omogućite da Vam na brz i jednostavan način mogu poslati povrate informacije ili svoje želje.
 5. Odmah se odazovite na zahtjeve za isključivanje. Primatelju trebate omogućiti isključivanje iz Vaše liste u roku od najviše 30 dana od kada je zaprimio Vašu e-poruku.  Zahtjev za isključivanje trebate odobriti u periodu ne dužem od 10 radnih dana. Postupak odjave ne smije biti duži od otvaranje neke web stranice te se ne smije odvijati u više faza. Nakon što ste obaviješteni od Vaših primatelja e-mail poruka da ne žele više primati Vaše poruke, tada više ne možete prodati ili prenijeti njihove e-mail adrese niti u obliku „mailing“ liste. Jedina situacija u kojoj smijete prenijeti njihove e-mail adrese,  jest kada angažirate određeno poduzeće da Vam pomogne u skladu sa zakonom CAN-SPAM.
 6. Pratite što drugi čine umjesto Vas odnosno u Vaše ime. Zakon jasno govori da ukoliko i angažirate drugo poduzeće koje će za Vas odrađivati poslove vezane uz e-mail marketing, da ne možete pobjeći od vlastite pravne odgovornosti. Oba poduzeća odgovorna su za pravilno korištenje e-marketinga.

Sustave za e-mail marketing (poput MailChimp, Campaign Monitor itd.)  moguće je povezati i sa Intrix-om koji je namijenjen upravljanju odnosima s klijentima (CRM) i upravljanju projektima.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.