6 savjeta kako smanjiti stres u prodaji?

Znate i sami kako je rad u prodaji vrlo stresan. Komunikacija s velikim brojem klijenata, priprema broja ponuda, ispravci ponuda, sklapanje ugovora, održavanje sastanka,.. Sve aktivnosti koje možete povezati uz prodaju, vrlo su nepredvidive i dinamične. Stalno ste pod pritiskom zbog nadređenih, kao i zbog nametnutih visokih planova koje trebate ostvariti.

Tehnologija se u poduzeća obično uvodi s ciljem povećanja efikasnosti, a time i profitabilnosti, ali može biti da je najkorisniji nusprodukt korištenja uvedene tehnologije upravo smanjenje razine stresa zaposlenika. Tehnologija vam može pomoći i da smanjite broj grešaka prilikom obavljanja svakodnevnih zadataka, a ako se i pojave znat ćete kada i zašto su se dogodile te ćete zbog toga biti manje zabrinuti.

U nastavku ćemo navesti neke čimbenike koji imaju tendenciju da povećaju razinu stresa, a potom dati prijedloge kako korištenjem CRM programskog rješenja možete utjecati na smanjenje njegove razine.

6 savjeta kako smanjiti stres u prodaji

Zatrpan radni stol

Mnogi rade na sve manjoj površini svog radnog stola zatrpan gomilom papira i dokumenata. U blizini telefona nalazite gomilu malih papirića na kojima se najčešće nalaze telefonske poruke, a zaslon računala vam je oblijepljen ljepljivim post-it papirićima s porukama „Nazovi gosp. Horvata“, „Promjeni uvjete u ugovoru do 1.5.2016“ i sl.Upravo iz tih razloga, često se nađete u situaciji da ne možete pronaći informaciju koja vam treba odmah i sada. Svi ti papirići poprilično vam odvraćaju pažnju i stalan su podsjetnik da ne radite dovoljno brzo ili da ne obavljate zadatke pravovremeno. Možete reći da se zbog njih osjećate neuspješno.

CRM savjet: Alati za upravljanje odnosima s klijentima omogućavaju vam da je vaš radni stol uvijek pored vas. Omogućavaju vam brzi pristup podacima o klijentu, dogovorenim uvjetima, planiranim sastancima ili dokumentima vezanim uz pojedinog klijenta. Velika prednost namjenskih CRM programa su automatski podsjetnici putem e-maila, SMS-a i pop-up prozora.

Informacije zabilježene na ovaj način sigurno nećete zaboravili ili zagubiti jer su one uvijek na sigurnom – s vama. Važno za napomenuti je da korištenjem Intrix-a imate uvid u sve informacije vezane uz svakog klijent, bez obzira jeste li ih zabilježili vi sami ili netko od vaših kolega.

Datumska ograničenja i drugi rokovi

U prodaji se najčešće susrećete s ponudama i ugovorima koji imaju vremensku komponentu. Problem s krajnjim rokovima je u tome da vam se vrlo često prišuljaju i ako vas programska rješenja ne upozore vrlo brzo zaboravite na njih. Manji problem je kada zaboravite na neki interni sastanaka, ali kada zaboravite na sastanak s postojećim/potencijalnim klijentom to više nije mala stvar.

CRM savjet: Kako ne bi zaboravili na važne poslovne aktivnosti (npr. zadatke, sastanke, ponude, ugovore) možete uključiti automatski podsjetnik iz CRM putem SMS-a i/ili e-maila. Na taj ćete način biti upozoreni na stvari koje su vam važne i koje ne smijete zaboraviti. Podsjetnike možete slati i vašim suradnicima.

Evo primjer klijenta koji se bavi prodajom, montažom i servis klime uređaja. Nakon montaže klima uređaja njegovi klijenti žele periodični godišnji servis, a upravo o tome ga može sustav automatski podsjetiti. Rezultat će biti veće zadovoljstvo klijenta i dodatna (cross-sales) prodaja.

Ometanje drugih zaposlenika u obavljanju poslova

Koliko ste se puta našli u situaciju, da trebate pitati kolegu nešto vezano uz obavljanje pojedinog zadatka ili da nakon što obavite zadatak trebate tražiti odobrenje za nastavak od nadređenog. Jasno vam je da ćete ga zbog toga trebati prekinuti u obavljanju njegovih zadataka i na taj način ometati. Jedna od opcija, da ne smetamo je direktno slanje e-maila, kojeg će suradnik čitati kada za to odvoji vrijeme, no postoji za to i bolji pristup. Odlučite li se za slanje e-maila trebate biti svjesni da izmjenjivanjem e-mailova nemate evidentirano tko je što napravio i u kojem smjeru ide proces.

CRM savjet: Zadatke možete dodjeljivati kroz CRM (s automatskim obavještavanjem na e-mail!) te na taj način imati uvid u to koji zadatak je odrađen, tko ga je obavio i kada. Na taj način možete imati uvid u redoslijed odvijanja aktivnosti što će vam biti od velike koristi ukoliko na pojedinom projektu ili klijentu radi više osoba. Isto tako, i nakon 6 mjeseci moći ćete se podsjetiti što ste sve dogovorili još na drugom sastanku.

Ovdje možemo istaknuti CRM kalendar koji vam može biti od koristi, ukoliko želite poslovnu kulturu unutar poduzeća podići na višu razinu. Organizator mogućava planiranje i praćenje vaših aktivnosti i aktivnosti vaših kolega. Na njemu možete pratiti različite aktivnosti (npr. sastanke, pozive, napomene). U isto vrijeme, imate uvid u raspored vaših kolega što vam omogućava da učinkovito pratite prodajni tim i olakšava vam potragu za zajedničkim slobodnim terminima. Ako ste promijenili status ponude u „realizirana“, vaši kolege iz financija mogu automatski o tome biti obaviješteni i nastaviti sa izdavanjem fakture. Također, mogu dodati komentar, o kojem će vas sustav automatski obavijestiti. Zahvaljujući ovakvim i sličnim pristupima možete optimalno organizirati vrijeme, pratiti raspoloživost prodajnog tima i biti pod mnogo manjim stresom.

Odlazak na godišnji odmor i otvorene stavke – CRM kalendar

Kada odlazite na godišnji odmor uvijek je prisutna mala nervoza što napraviti odmah, a što nakon godišnjeg, a što prepustiti drugima. Možda će doći do situacija gdje će dio vaših obaveza trebati odraditi netko od vaših kolega.

Problem se često javlja kod zadataka koje ste vi već djelomično obavili. Kolega koji će preuzeti vaše obaveze, do sada nije radio na tim zadacima te se postavlja pitanje hoće li se snaći i uspješno ih dovršiti. To bi značilo da ukoliko tijekom vaše odsutnosti zove klijent i želi informacije ili suradnju, važno je da netko unutar poduzeća na osnovu postojećih dogovora preuzme njegov upit.

CRM savjet:  Vaše odsustvo ili odsustvo vaših kolega ne smije utjecati na tekuće aktivnosti ili ispad poslova. Korištenjem CRM sustava možete jednostavno pre-delegirati aktivnosti. Ukoliko vaš kolega hitno treba neki dokument (ugovor, dopis, ponudu, dokumentaciju i slično), ne treba vas ometati na godišnjem odmoru, već zahvaljujući Intrix-u odmah pristupiti potrebnim dokumentima.

Komunikacija 1-1 je najbolja, ali zahtjeva mnogo resursa

Individualan rad s potencijalnim i postojećim klijentima, pogotovo ako ih imate mnogo, može vas zatrpati u svakodnevnim obvezama i dodatno prouzrokovati stres. Danas su na tržištu dostupni brojni alati (za masovno slanje klasičnih brošura, posebnih mailing akcija, masovnih SMS-ova, unutrašnje ili vanjske aktivnosti call centra) koji vam mogu pomoći u svakodnevnom obavljanju poslova.

CRM savjet: Intrix vam može pomoći i s različitim prodajno – marketinškim aktivnostima jer postoji mogućnost povezivanja s različitim mailing programima koji se npr. koriste za masovno slanje e-mailova ili SMS-ova. Koristite li neki od profesionalnog pružatelja usluga e-mail marketinga (kao što su MailChimp, Campaign Monitor) tada možete pomoću CRM sustava pratiti rezultate kampanja (statistiku) i automatizirati dio aktivnosti.

Imobilnost – mobilnost

Dogodi li vam se ikad, da prije samog sastanka s klijentom zaboravite njegovo prezime te jednostavno nemate gdje ili ne stignete ili jednostavno ne možete provjeriti njegovo prezime.

Koliko puta ste se našli u situaciji, da vam se tijekom spremanja na posao javila neka ideja vezano za pojedinog klijenta te ste poželjeli to odmah zabilježiti.

CRM savjet: Kako biste mogli nesmetano obavljati vaš posao kada nemate pored sebe stolno ili prijenosno računalo, razvili smo mobilno rješenja Intrix-a za Android i iOS operacijski sustav. Zahvaljujući tom mobilnom rješenju sada možete obavljati svoj posao i pomoću vašeg smartphone uređaja.

|
Rate this post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.